Exakt vad är problemet med klor (vi badar våra barn i klor)?

Rätt hygglig artikel om TTIP i KIT (Bonnierägd nyhetssajt).

Men de gör ett huvudnummer av att man i USA tvättar kycklingar i klor. Det är något som anti-TTIP-rörelsen har tjatat om under rätt lång tid.

Men exakt vad är det som är så upprörande med just detta?

I EU sköljer vi färdigskuren sallad i klorlösning. Och inte nog med detta.  Vi badar emellanåt våra barn i klor. Särskilt de som är födda på 60-talet har tillbringat betydande delar av sin barndom i klorlösning i de kommunala baden. För att inte tala om att vi förr klorerade dricksvatten.

Det fina med klor, utom att det dödar bakterier i koncentrationer som är helt ofarliga för människor, är det är en gas och därför försvinner till 100 procent från matvarorna (eller barnen).

I EU använder vi inte klor till kycklingarna. Vilket i gengäld leder till att man riskerar att bli smittad med salmonella i större delen av EU. 100 000 personer drabbas årligen.

I USA hanterar man smitta i fjäderfä det med hjälp av lite klorerat vatten. De har salmonella ändå. Salmonella finns över allt. Till och med i Sverige.

Och får man välja mellan att äta kyckling, eller sallad, som är sköljd i klor (vilket är helt försvunnet) och få salmonella, så väljer förmodligen de allra flesta den helt klorfria maten utan salmonella framför den likaledes klorfria maten med salmonella…

Konstigt nog har TTIP-motståndarna missat att amerikanerna blandar två av de farligaste kemikalier som finns, klor och natrium, till ett vitt pulver de häller på pomfritten. Tänk om vi får in det med TTIP-avtalet?

 


Taggar: klor, Kit
Kategorier: TTIP