Frihandel är det viktigaste för EU

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström skriver på Expressens debattsida om vad hon vill göra i EU.

Som nummer två av fem punkter nämner hon vikten av frihandel och handelsavtal med USA och resten av världen. Det är bra. Men sakligt sett borde det vara punkt ett.

Som punkt nummer ett nämner hon bekämpning av organiserad brottslighet. Och visst. Jag förstår varför det är punkt ett. Oro är den enklaste vägen till medborgerligt engagemang.

Men sanningen är att vid sidan om fred är frihandel det absolut viktigaste när det gäller internationella relationer. Nästan allt kan vi klara lika bra (eller bättre) lokalt, utan inblandning av EU eller ens av några politiker på någon nivå.

Men ta bort tullar, kvoter och andra handelshinder, det kan bara politikerna göra. Dessutom är det den enskilt viktigaste åtgärden för att skapa välstånd åt alla och en allt mer långtgående integration av våra samhällen. Just nu är ett av EU:s problem att den politiska integrationen går fortare än vad våra samhällen integreras. Politikerna har inte heller fokus på det viktiga. Snusförbud, automatisk avstängning av kaffebryggare och annat är totalt onödiga förslag, idéer och åtgärder som enbart skapar avstånd mellan EU och medborgarna.

Frihandel får kanske inte så många att jubla och känns ganska abstrakt, men när den väl existerar öppnar den möjligheter för alla. Oftast utan att någon ens tänker på den.

 

 

 


Taggar: Wikström
Kategorier: Frihandel, EU