Frihandel i media vecka 1, 2016

2015-01-07

Frihandeln lever farligt skriver Janerik Larsson i SvD:

”Hillary Clinton stödde frihandelsförhandlingarna som utrikesminister men pressad av vänstern och fackföreningarna i det demokratiska partiet signalerade hon i oktober sin tveksamhet till TPP:

“I’m worried about currency manipulation not being part of the agreement,” she told PBS. “We’ve lost American jobs to the manipulations that countries, particularly in Asia, have engaged in.”

Her opponents on the left, notably Bernie Sanders, have long opposed the treaty on these, and other, grounds. But for Clinton this is something of a volte face. She is even facing off against some of her biggest backers.

There is a tremendous amount at stake financially in the treaty: the total goods traded in 2014 between the US and the 11 other countries in the agreement totaled some $1.57tn.

Wall Street, which has been very supportive of Clinton, is worried.

Det paradoxala är att samtidigt som den i grunden centrala frågan i den amerikanska valkampen – ekonomin – skulle påverkas som mest positivt just av TPP och TTIP…

Men den isolationism som nu präglar amerikansk politik sätter stopp.”

 

2016-01-05

Även Johan Ingerö från Timbro skriver om amerikanska presidentvalet i Östersundsposten:

”Barack Obama må vara de svenska journalisternas älsklingspolitiker, men på hemmaplan har han ganska lite att visa upp. Väljarnas förtroende för presidenten är lågt. Ekonomin har visserligen hämtat sig något sedan krisåren, allt annat hade varit helt osannolikt, men den går trögare än den borde göra, och mycket tyder på att den håller på att sakta ned ytterligare. På den internationella arenan har USA tappat inflytande, till glädje för Kina, Ryssland och Iran. Och Obamas demokratiska parti är svårt kluvet i flera viktiga frågor, särskilt om de stora frihandelsavtalen TTIP och TPP.”

 

2016-01-04

Ylva Berg, vd för Business Sweden, intervjuas i SvD. Hon gläds åt att Sveriges export för första gången på länge ökar snabbare än världshandeln, men är optimistisk om vad som händer med TPP och TTIP i amerikanska presidentvalet:

”Hon har förhoppningar om att 2016 ska bli året då handelsavtalet TTIP mellan EU och USA skrivs under.

– TTIP är viktigt för handeln i Europa och mycket viktigt för Sverige. Men den politiska situationen i USA kan påverka. Det är osäkert om Obama hinner få igenom avtalet innan han avgår, säger Ylva Berg.

Presidentvalet i USA avgörs den 8 november. Dessutom ska avtalet, när det väl är framförhandlat, genom kongressen för att ratificeras. Men Ylva Berg är optimistisk till att det kommer att gå i lås.”

 

 

 

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media