Frihandel i media vecka 17

2018-04-27

Finska Yle skriver om Frankrikes president Emanuel Macrons och Tysklands förbundskansler Angela Merkels besök hos USA:s president Donald Trump. Handelsfrågorna är på dagordningen, även om det tyvärr just nu mest handlar om skademinimering.

”I dag fredag är det Angela Merkel som står i tur att besöka USA och träffa president Donald Trump – efter den franska ledaren Emmanuel Macron. Medan Macron hälsades hjärtligt välkommen, väntas ett mycket kyligare mottagande då den tyska förbundskanslern kommer på besök.

Det var nästan kärlek i luften då Donald Trump träffade sin perfekte vän Emmanuel Macron för några dagar sen.

Det besöket saknade inte hyllningsord för den franske presidenten, men när Tysklands förbundskansler Angela Merkel i dag besöker Washington är situationen en helt annan.

Åtminstone i Tyskland ser man arrangemangen som mycket beskrivande för dagsläget.

Är relationen till Trump i skick blir det statsbesök med flera rätters middagar, är den inte i skick blir det en kort arbetsvisit utan all pompa och ståt.

Där som Frankrike lämnas i fred är Tyskland enligt Trump oftast problemet i Europa, det handlar om landets för små försvarsutgifter och för stora exportöverskott, bland annat.

Merkel och Macron har samma mål
Inför mötet med Trump passade Merkel ännu på att tillsammans med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull tala för frihandel och mot en skadlig protektionism – en klar känga riktad mot Trump.

Att Merkel nu har förpassats till marginalen och att det är Macron som står i rampljuset, betyder ändå inte att agendan skulle ha ändrat värst mycket.

I Macrons tal inför kongressen tog han upp mycket av den kritik mot Trump som också Merkel och många andra europeiska ledare står för.

Och när Merkel går in i samtalen med Trump, så är det i hög grad med samma mål som Macron.

Strafftullar och kärnenergi
Det handlar om att se till att det inte heller i framtiden blir några strafftullar på europeiskt stål och aluminium och att övertyga den amerikanske presidenten om att hålla fast vid kärnenergiavtalet med Iran.

På den tyska agendan står också att försöka tysta amerikanska krav om att som en del av Rysslandssanktionerna stoppa det rysk-tyska gasledningsprojektet Nord Stream 2 genom Östersjön.

Om Macrons charm och Merkels kyla kan övertyga den amerikanske presidenten återstår ändå att se.

Från tyska regeringskällor hette det redan på torsdagen att strafftullarna för stål och aluminium kommer att gälla också för EU från och med början av maj.”

 

2018-04-23

EU och Mexiko har enats om ett nytt frihandelsavtal (i praktiken kompletteringar av ett redan existerande) skriver Dagens Industri:

”EU har kommit överens med Mexiko om ett nytt frihandelsavtal som plockar undan tullarna på i princip samtliga produkter, inklusive de inom jordbruket.

(—)

Det nya frihandelsavtalet beskrivs gynna kategorier som ost och fläsk, samtidigt som den eliminerar tullar på andra livsmedelsprodukter, inklusive choklad (tullar på 30 procent), och pasta (tullar på 20 procent).

Vidare uppges avtalet även medföra nya regler i syfte att förenkla och påskynda pappersarbetet vid Mexikos tullar när det kommer till EU-importerade produkter.

Andra delar av avtalet omfattar frågor som berör hållbarhet och EU:s och Mexikos åtaganden under Parisavtalet. EU och Mexiko har haft ett frihandelsavtal på plats sedan 2000. Dess existens har medfört en årlig ökning i handeln på cirka åtta procent mellan sidorna.”

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel