Frihandel i media vecka 20

2016-05-19

USA behöver Norden skriver Ystads Allehanda på ledarplats:

”TTIP innebär stora vinster för många bolag. Som Harry Flam, professor i internationell ekonomi, skriver på bloggen Ekonomistas kan till exempel Volvo lastvagnar spara tiotals miljoner genom att inte tillverka och certifiera två versioner av en motor, för att uppfylla liknande miljökrav i både USA och EU.

Samtidigt är det svårt att uppskatta hur prissättningen och tillväxten påverkas. Det är troligt att TTIP:s inverkan på BNP överdrivs av vissa anhängare av mer frihandel, men framförallt erbjuder TTIP politiker som Jonas Sjöstedt och Donald Trump en perfekt fiende i deras envetna globaliseringsmotstånd.

Osäkerheten kring TTIP för de frihandelsvänliga politikerna i Norden och USA närmare varandra. Socialdemokraterna och LO har många brister när det kommer till jobbskapande reformer, men i synen på TTIP förblir regeringen Löfven en progressiv kraft.

Det är en hållning långt viktigare än Sveriges uppblåsta kampanj för en meningslös plats i FN:s säkerhetsråd.”

 

2016-05-18

TPP kommer att gynna USA mest, men republikanerna ändå tveksamma, skriver William Mauldin i Wall Street Journal:

”Individual trade agreements have a much smaller effect on U.S. income and jobs than the overall trends in globalization, technology, demographics and productivity, they say.

Democratic lawmakers, labor leaders and environmental activists have said the TPP doesn’t go far enough to raise standards in Vietnam to prevent multinational companies from shifting U.S. jobs there or to other countries. Activists protested in front of the ITC in Washington on Wednesday, saying the report was designed to expedite passage of the TPP. The ITC is an independent government agency that includes three Democratic commissioners and three Republicans, all confirmed by the Senate.

But increasingly, Republicans aligned with the tea party and Donald Trump have also questioned trade agreements, a trend that could make it hard for House Republican leaders to muster votes for the deal.

Backed by business groups, some Republicans who support lifting trade barriers—including House Speaker Paul Ryan and Finance Committee Chairman Sen. Orrin Hatch—are demanding changes or clarifications to the TPP to protect the intellectual property of biologic drugmakers for longer periods or loosen the rules on customer data for financial institutions.

The administration is working with Republican lawmakers and trading partners on resolving these concerns.”

2016-05-16

Kristoffer Fjellner debatterar TTIP i DN och kommenterar bland annat de läckta förhandlingsdokumenten från från Greenpeace:

”Ungefär lika spännande som innehållet i ett cornflakes-paket. Så skulle jag beskriva de dokument som i förra veckan läcktes från förhandlingarna. Där finns inga överraskningar för den som har följt förhandlingarna. Tvärtom framgår det att EU-kommissionen följer det klara mandat EU:s medlemsstater och Europaparlamentet demokratiskt fastställt. Det framgår också att vår amerikanska motpart gör precis samma sak. Men Greenpeace och Naturskyddsföreningen fortsätter smutskasta förhandlingarna genom att paketera om gammal skåpmat som vi hört förut. Allt i syfte att stoppa förhandlingar i viktiga frågor rörande allt från regelsamarbete till kemikalier, investeringar och energi.

Regelsamarbete mellan EU och USA handlar om just samarbete och inget annat. Myndigheter och lagstiftare måste bli bättre på att prata med varandra och utbyta erfarenheter för att undvika nya handelshinder. Men det står oss alltid fritt att lagstifta som vi vill. Pratar verkligen EU och USA för mycket med varandra? Många av de stora utmaningarna av i dag är globala, inte minst på miljöområdet. Om vi blir bättre på att samarbeta kan vi sätta globala miljöstandarder som resten av världen tar efter. EU har redan världens starkaste miljöskydd, och USA kommer allt som oftast på andra plats. Om något decennium kan det vara för sent. Då kan länder som Kina och Indien ha sprungit ifrån oss. Då kommer de att diktera de globala spelreglerna om vi inte lyckas komma överens med USA. Det lär inte bli bättre för miljön.”

 

2016-05-15

Tidspress för TTIP skriver DI angående statsminister Löfvens besök hos president Obama.

”Både Barack Obama och Stefan Löfven poängterade under toppmötet och Barack Obama att målet är att avtalet ska hinna bli klart under 2016.

”Jag upprepar att vi jobbar för att frihandelsavtalet ska blir klart under det här året, ” slog Barack Obama fast.

Samtidigt är det svårt att skynda på arbetet från den europeiska sidan eftersom viljan att nå ett avtal varierar även inom EU. Tysklands tvehågsenhet i frågan ligger också som en våt filt över förhandlingarna.

”Det är en diskussion vi har, inte minst inom EU. Det finns en opinion som är emot, det kan inte förnekas, det gäller inte minst i Tyskland och Österrike där löntagarna är mycket skeptiska”, konstaterar Stefan Löfven.

Nyckeln för att lyckas handlar om ökat förtroende för avtalet, men just nu växer bristen på förtroende för TTIP.

”Från vårt perspektiv tittar vi på hur vi ska utveckla avtalets innehåll så att folk känner trygghet. Det gäller dels miljöfrågor, men också rättigheter både för löntagare och andra grupper. Investerarskyddet är en fråga som måste lösas – hur ska balansen se ut mellan investerare och politiken? Där tycker vi att demokratin måste styra men sedan måste det också finnas en trygghet för investerare men inte på bekostnad av demokratin”, säger Stefan Löfven.

Oavsett om det blir den favorittippade demokratiska kandidaten Hillary Clinton som vinner presidentvalet eller republikanernas stridbare kandidat Donald Trump, ser det alltså mörkt för TTIP. Men Stefan Löfven håller tummarna för Hillary Clinton och medger att han fruktar en framtid med Donald Trump som president för USA.

”Det är en person som förnekar klimathotet och som jag upplever som mycket mer isolationistisk och som säger att muslimer inte får komma in i landet. Det är klart att det är något helt annat än vad vi har sett hittills.””

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel