Frihandel i media vecka 23

2018-06-07

Europaportalen startar ny temasida om handelsfrågor: 

”I dag lanserar Europaportalen en ny temasida om internationell handel. Läs det senaste om USA:s tullar, EU:s motåtgärder och risken för handelskrig. 18 aktuella frågor och svar.

När USA:s president Donald Trump slutligen annonserade att tullarna på stål och aluminium skulle omfatta EU stod unionen redo med motåtgärder. Redan samma dag startade EU-kommissionen process mot USA inom Världshandelsorganisationen WTO då man anser att de amerikanska tullarna bryter mot de internationella handelsreglerna.

Idag, onsdag, annonserade också kommissionen att man svarar med strafftullar på utvalda amerikanska varor till ett värde av 2,8 miljarder euro, nästan 29 miljarder kronor. Det är betydligt lägre än den skada som de amerikanska stål- och aluminiumtullarna orsakar vilken uppskattas till 6,4 miljarder euro eller 65 miljarder kronor. EU har dock fler amerikanska varor på sin lista och kan införa ytterligare tullar till ett värde om resterande 3,6 miljarder euro beroende på hur WTO bedömmer USA:s tullar.

Svår balansakt för EU

Att EU inte går hårdare åt USA kan bero på att man vill undvika ett eskalerande handelskrig – Trump har hotat med nya tullar, bland annat på europeiska bilar, om EU skulle svara på de amerikanska tullarna.

För EU, som vill verka för global frihandel, innebär det en svår balansgång att dels markera mot Trump men samtidigt undvika ett större handelskrig som kan slå mot den globala tillväxten i ett läge där EU äntligen börjat lämna krisåren bakom sig.

Mer detaljer om de amerikanska tullarna och andra motåtgärder som EU har i rockärmen kan du läsa om i Europaportalens förklarande temasida om Internationell handel.”

 

De stenrika bröderna Charles och David Koch, stora finansiärer av republikanerna och konservativa rörelser i USA satsar stort för att opinionsbilda mot Donalds Trumps tullar. Di rapporterar:

”Måttet är rågat för bröderna Koch, multimiljardärer och ärkerepublikaner.

De blåste på måndagen till strid mot president Donald Trumps handelspolitik. De plöjer ner ”flera miljoner dollar” i en ny kraftfull kampanj mot tullar och för frihandel, rapporterar CNBC.

Kampanjen ska verka för att rulla tillbaka såväl redan införda stål- och aluminiumtullar som de föreslagna strafftullarna riktade mot kinesiska varor.

Kochbröderna – goda för vardera omkring 50 miljarder dollar, motsvarande nära 440 miljarder kronor – är välkända bidragsgivare bakom det republikanska partiet och konservativ politik.

Den nya reklam- och PR-kampanjen för frihandel ska drivas av deras etablerade opinionsbildande organisationer som Freedom Partners, Americans for Prosperity och Libre Initiative.

Koch Industries är världens näst största privata företagsimperium utanför börsen, med en omsättning på omkring 100 miljarder dollar, motsvarande 875 mdr kr, enligt Bloomberg. Industrikonglomeratet med huvudkontor i Wichita i Kansas omfattar bland annat oljeraffinaderier, oljeledningar, pappersmassaindustrier och råvaruhandel.

(—)Förutom krav på ett tullstopp riktar Koch-kampanjen fyra specifika frihandelskrav mot Donald Trump: Återuppta förhandlingar om frihandelsavtalet med EU, TTIP, liksom motsvarande med Stillahavsländerna, TPP. Slutför ett frihandelsavtal med Storbritannien och uppgradera Nordamerikaavtalet NAFTA.”

 

2018-06-04

Christian Dahlgren, ledarskribent på Corren, skriver om Herbert Hoover och hans tullar som störtade världen i depression och sedan andra världskriget. Dahlgren är med rätta kritisk till att EU svarar med motåtgärder:

”Tiden är kommen för att fasa ut tullarna, deklarerade Nationernas Förbund 1927. Första världskriget decenniet tidigare hade gjort slut på 1800-talets stora globaliseringsvåg, inledd av det brittiska imperiets beslut att – ensidigt, nota bene – öppna sina marknader för frihandel. De ekonomiska vinsterna blev enorma och andra länder började ta efter Storbritanniens exempel.

Varor och kapital flödade över gränserna, människor rörde sig utan pass, välståndsutvecklingen tog ett jättesprång. Tills krigsutbrottet 1914 satte sin fasansfulla punkt.

Massor av regleringar, tullar och andra handelshinder följde i den blodiga konfliktens spår. Freden innebar tyvärr ingen avveckling, trots det lovvärda initiativet från FN:s föregångare Nationernas Förbund. Till råga på allt valde USA 1928 en av sina sämsta presidenter någonsin: Herbert Hoover.

Han var en framgångsrik affärsman, men en ytterst klen politiker och tillhörde Republikanerna (déjà vu, någon?). I juni 1930 undertecknade han Smoot-Hawley-akten, uppkallad efter de republikanska kongressledamöterna Reed Smoot och Willis C Hawley som i ett lagförslag krävde hårda protektionistiska åtgärder för att skydda den amerikanska hemmamarknaden från utländsk konkurrens. Sånt kunde tyckas politiskt populärt mot bakgrund av den besvärliga lågkonjunktur som utlösts av det chockartade börsfallet 1929.

(—)

Att protektionisten Herbert Hoover nu åter spökar i Donald Trumps gestalt är mycket olyckligt. Presidentens förnuftsvidrigt höjda tullar hotar inte endast USA:s egen ekonomi. Risken är överhängande av lika korkade repressalier från EU och övriga drabbade handelspartners. Det kan bli en ond spiral som, om det vill sig illa, knäcker den öppna världsekonomin och gör oss alla till förlorare.

Men alla – hallå EU! – måste ju inte tvunget följa USA på vägen att låta Hoovers dumheter gå i repris. Man kan faktiskt lära sig något av historien också.”

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media