Frihandel i media vecka 24

Torsdagen 2015-06-11

Frihandel, symboler och USA-hat skriver kolumnisten Mattias Olsson om i NT

”Sannolikt handlar TTIP-motståndet i grunden om att partier som Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna samt deras olika kusiner på kontinenten ogillar EU, ogillar USA och ogillar handel och tillväxt. Detta ogillande hängs upp på en lagom abstrakt fråga som få vet något om och viftar sedan med hot mot demokratin och allsköns fabler för att dölja sin grundinställning att man är emot frihandel i allmänhet och USA och EU i synnerhet.”

 

Onsdagen 2015-06-10

Finska Yle skriver om det nya frihandelsområdet i Afrika:

”Ländernas sammanlagda BNP är nästan 900 miljarder euro, vilket utgör mer än hälften av hela Afrikas BNP.

Det bor över 600 miljoner mänskor i de 26 länder som hör till det nya frihandelsområdet som har fått namnet TFTA (The Tripartite Free Trade Area).

Avtalet ska enligt det brittiska rundradiobolaget BBC, presenteras officiellt under veckoslutet vid Afrikanska unionens möte i Sydafrika.

Målet är att det nya frihandelsområdet börjar fungera år 2017.”

 

Ny metod för tvistelösning måste hittas säger Löfven enligt nyhetsbyrån Direkt:

”–Det måste till någon typ av tvistelösningsmekanism, men det går säkert att få till en ny. (Handelskommissionär) Cecilia Malmström har sagt att det går att hitta en sådan lösning, sade han.

— Vi har också uttryckt kritik mot de gamla ISDS-lösningarna, fortsatte Stefan Löfven. Statsministern upprepade sitt stöd för TTIP och sade att handels- och investeraravtalet skulle vara till fördel för svenska företag och hela EU.”

 

Tisdagen 2015-06-09

EU bör sluta bilaterala handelsavtal ­utanför WTO, skriver Cecilia Wikström och Guy Verhofstadt i UNT:

”Ett handelsavtal mellan världens två mest öppna och demokratiska ekonomier leder till en unik möjlighet att upprätta globala standarder och höga skyddsnivåer för miljö och konsumenter som i nästa steg kan bli globala standarder. Vi ser redan nu hur Kina och Gulfstaterna skapar tillväxt, nästan till varje pris. Att människor lyfts ur fattigdom är naturligtvis positivt, men Kinas exploatering av flera afrikanska länder visar vilka förödande effekter handel utan regler eller normer medför.”

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media