Frihandel i media vecka 26

Onsdag 2015-06-24

Att Obama fick ”Fast track” är veckans stora nyhet på handelsavtals0mrådet.

SvD skriver bland annat:

”Besvikelsen var stor i vänstern och i fackföreningsrörelsen som ägnat stor möda åt att stoppa TPP. Obamas partikamrat Hillary Clinton kan däremot troligen lämna detta bakom sig – som utrikesminister var hon stark förespråkare för TPP men fick stark kritik för att hon slingrade sig när frågan kom på tal nu i den begynnande valrörelsen.

I nyhetsbyrårapporter välkomnade den japanska regeringen omröstningen och sa att en text kan ligga färdig redan i juli. Från Kina, som inte ingår i TPA, var det i alla fall inledningsvis tyst.”

Nyhetstext om samma sak från CNN .

George Soros hade åsikter, med mindre lyckat resultat enligt Washington Post, bloggat om här.

Bakgrund till den politiska striden här.

 

Tisdag 2015-06-23

Henrik Enbart — alltid på den alarmistiska sidan — i Svenska Dagbladet skriver om TTIP och kemikalier:

”I en läckt version från de pågående förhandlingarna anges att parterna i högre grad ska följa Codex alimentarius, det organ som fastställer standarder inom Världshandelsorganisationen WTO.

Dessa standarder tenderar dock att ligga högt och vara en minsta gemensam nämnare för världens länder.

De senaste åren har EU motsatt sig omkring hälften av alla standarder som antagits av Codex Alimentarius.

Det här speglas i att EU infört förbud mot 82 bekämpningsmedel som idag är tillåtna i USA. Andra stora tvisteämnen är synen på GMO och användningen av tillväxthormoner som i båda fallen är mer liberal i USA.

Exakt hur utfallet blir i förhandlingarna återstår att se. Under tiden höjer EU:s riskanalytiker varningsflagg och efterlyser bättre instrument för att följa upp konsekvenserna av TTIP-avtalet.”

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media