Frihandel i media vecka 28

2016-06-13

Nu är det rötmånad, i vilket fall på insändarsidorna. Psykologen Eva Nyström i Sydsvenskan vill ha mindre frihandel och mer tullar:

”Men vore inte tullar bra i det här postindustriella samhället? Om vi menar allvar med en klimatomställning så borde vi införa tullar i proportion till produktens klimatavtryck – och väldigt gärna i proportion både till det mänskliga lidandet vid produktionen och till frakten med utflaggade flottor.

Det är bättre än utsläppsrätter där fattiga bönders jordar köps upp för att det ska kunna planteras skog. Och i praktiken har vi redan frihandel med till exempel USA. Vi har högst 3 procent i tull på industrivaror, och svängningarna på valutamarknaden överstiger tullen.

TTIP – som kallas frihandelsavtal – handlar inte om frihandel utan om investeringsskydd för företag så att de inte förlorar sin förtjänst genom till exempel miljölagstiftning och annat otyg som man kan hitta på i en demokrati. Då stämmer man helt enkelt den staten – på miljardbelopp. Gissa om vi får vakta på pengarna och se fler och fler politiker bli fegare och fegare. Stora bolags pengar kan komma att styra oss helt.

Inför istället mer tullar – för ett hållbart samhälle. Och slopa framför allt TTIP. Då skulle vi kunna få en del inhemsk industri med de här enkla jobben som vi så gärna vill ha. Vi skulle kunna få ett samhälle där alla människor behövs. Vi skulle kunna låta den gröna ekonomin istället för krig återställa balansen mellan valuta och arbetslöshet, som en Nobelpristagare i ekonomi – Dale Mortensen – uttryckte som förhoppning.”

Signaturen ”Tony Blair” i Borås Tidning tycker dock att frihandel är viktigare än NATO:

”Jag respekterar USA, Ryssland och Kina som goda affärsvänner och jag föredrar ett globalt frihandelsavtal framför ett medlemskap i Nato. Idag behärskar USA den gigantiska vapenindustrin och är mycket beroende av att det pågår krig utomlands. Med ett globalt frihandelsavtal skulle USA bli mindre intresserat av att bomba sina kunder. USA är ledande på så många andra ”nyttigare” områden.

(—)

1978 tog kommunisterna med hjälp av Ryssland, makten i Afghanistan. USA stödde rebellerna med vapen, först i Afghanistan och sedan i hela Mellanöstern där diktaturerna föll som käglor. När Ryssland stödde Syrien mot rebellerna (talibaner, al-Qaida, Hamas, IS m fl) brakade helvetet lös även där.

Krigsoffren har sökt sig till Europa som nu dignar under bördan. Europa behöver stå enat inför svårigheterna att ta emot alla dessa flyende. USA erbjuder hjälp genom Nato. USA erbjuder nu Sverige och Finland medlemskap i Nato. Går Sverige med i Nato kan USA placera kärnvapenramper på den kaj som ryssarna har byggt på Gotland för att kunna förse hela Europa med gas.”

 

2016-07-10

Det är dock inte så mycket bättre på de etablerade debattsidorna. I Jönköpingsposten skriver Thordis Samuelsson, ordförande för Vänsterpartiet i Jönköping, att TTIP-avtalet är en gåva till storföretagen (efterlysningen på ”folkstorm” lär knappast ta skruv i semestersverige):

”Avtal som CETA och TTIP, där storföretagen ges rätten att ställa länder inför domstol om deras framtida vinster är hotade är antidemokratiskt. Problemet är inte i första hand de stora skadestånden utan att denna storföretagens rätt gör att varje land som kan drabbas av stämning blir försiktigt med lagskärpningar. De lagar som inte blivit till på grund av denna risk är åtskilligt fler än de som lett till fullbordad stämning.

Att CETA och TTIP är storföretagens heta dröm är inte svårt att förstå. Men varför svenska politiker och svensk fackföreningsrörelse inte inser vansinnet i dessa avtal är svårare att förstå.

Fackföreningar i Kanada, Tyskland, Frankrike, Spanien med flera länder organiserar massdemonstrationer mot avtalen medan LO ställer sig positiv. Har någon i LO-ledningen satt sig in i avtalet eller har de bara läst EU-reklamen?

Det som kan stoppa CETA är en folklig mobilisering. Ett stoppat CETA gör att det kommande, och värre TTIP får rejäl motvind. Alla kan göra något.

Skriv under namninsamling på nätet, tala med eller skriv till dina fackföreningsföreträdare eller politiska företrädare. Sprid information där du kan.

Låt oss göra motståndet mot CETA och TTIP till en folkstorm också i Sverige!”

 

2016-06-09

Ingrid Runsten på Helsingborgs Dagblad intervjuar Ann Linde:

””Jag tror att brexit, som är en väldigt allvarlig sak, kan bli en väckarklocka så att EU:s regeringar och EU-parlamentarikerna känner att nu måste vi skärpa oss. Vi måste ha ett EU för medborgarna och inte ett elitprojekt.”

Under Almedalsveckan deltog Ann Linde i en rad seminarier och utfrågningar kring EU-samarbetet och kring internationell handel. Att förklara unionens betydelse är en del av uppdraget som hon tar på stort allvar.

”Det känner jag väldigt starkt, men det kan inte en person göra, det är allas ansvar. Det handlar om de stora frågorna, som EU:s betydelse för klimatavtalet i Paris, för att reagera när Ryssland bryter mot folkrätten, samt för jobb och tillväxt. Men vi måste också tala om de nära frågorna som berör vardagen.”

Om det är en utmaning att tala om varför EU behövs, så är det möjligen en ännu större utmaning att förklara varför TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA, är så viktigt:
Jag träffar Ann Linde under en snabb promenad genom Visby, efter ett seminarium om svensk export arrangerat av Svenskt Näringsliv och före en kort lunchpaus.
Seminariet behandlade svenska företags exportvillkor, ett litet land måste kunna sälja sina innovationer – sina varor och tjänster. Ett av de deltagande företagen tillverkar ullstrumpor i Östersund:

”De kan inte sälja till USA för att där finns lite annorlunda regler kring brandsäkerhet. Hade de kunnat sälja där, hade de kunnat öka antalet anställda. Det ligger i vårt intresse att ta bort de hinder som finns.”

Ann Lindes eget parti rymmer dem som aldrig trott på EU-medlemskapet, dem som motvilligt accepterat det och dem som fullt ut inser unionens betydelse för Europa. Hennes eget Europaengagemang fanns där redan under skoltiden i Helsingborg.

”Jag representerade Seco (Sveriges elevers centralorganisation) i den europeiska elevorganisationen.”

På måndag representerar hon Sveriges regering i mötet med ministerkollegor i Berlin kring EU:s framtid. Det finns ingen tid för någon utdragen brexitmelankoli.”


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media