Frihandel i media vecka 35

2016-09-01

Löfven måste ta ledartröjan i kampen för TTIP skriver Jasenko Selimovic (L), Europaparlamentariker för Liberalerna i ett pressmeddelande: 

”Det är hög tid för Stefan Löfven att ta på sig ledartröjan och kämpa för TTIP, menar Selimovic (L). Vi kan inte tillåta att populismen förstör TTIP, på samma sätt som populistiska krafter skapade Brexit.

Debatten om TTIP domineras av högljudda frihandelsmotståndare som väljer att inte förhålla sig till fakta. Jag välkomnar därför att EU-handelskommissionär Cecilia Malmström och EU- och handelsminister Ann Linde så tydligt gett sitt stöd för TTIP. Men nu brådskar det: Stefan Löven måste agera, avslutar Selimovic (L). ”

 

2016-08-31

Cecilia Malmström intervjuas i DN om Tysklands och Frankrikes utspel om TTIP:

”Det ryktas också att Österrikes regering förbereder ett kritiskt uttalande om EU:s frihandelsförhandlingar.

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, som leder och ansvarar för EU:s samtal med USA, är nedringd från alla håll i EU. När DN når Cecilia Malmström låter hon upprörd.

– Jag är verkligen förvånad. Både Frankrike och Tyskland, liksom alla medlemsländer, har hela tiden blivit fullt informerade om hur förhandlingarna går.

Så förhandlingarna har inte misslyckats?

– Verkligen inte. Samtalen pågår och när det gäller de mer tekniska, förberedande samtalen med USA har vi haft kontakt hela sommaren.

Men det börjar bli ont om tid. Ditt mål var ju att det skulle finnas en överenskommelse före det amerikanska presidentvalet?

– Vi har inte kommit lika långt som vi hade hoppats, men det är ingen nyhet. Ja, jag tror att det blir svårt att komma överens före årsskiftet, men det betyder inte att vi ska avsluta förhandlingarna. Vi ska försöka komma så långt som möjligt och sedan blir det en paus. Om den pausen blir längre eller kortare återstår att se.

Frankrikes president Holland tycker att det är obalans i förhandlingarna, att USA dominerar. Stämmer det, tycker du?

– Vi har inte fått igenom våra viktigaste prioriteringar, men det har inte USA heller. De svåraste frågorna finns kvar fram till slutet, så är det i alla förhandlingar.

Du har tidigare sagt att det är viktigt för EU att unionens medlemsländer får vara med i amerikanska offentliga upphandlingar. Det lär bli svårt att få igenom?

– Ja, det är ett av EU:s prioriterade krav. Men det är förstås en politiskt känslig fråga i USA.

Hur tolkar du utspelen från Tyskland och Frankrike?

– Det skulle vara mig fullkomligt främmande att sätta det som sägs i samband med att det är val i båda länderna nästa år och att valrörelsen har börjat. Men det här är en fråga som berör alla 28 medlemsländer och jag har fått oroliga samtal från till exempel Sverige och Italien, länder som vill ha ett avtal med USA.

Men Frankrikes handelsminister har sagt att han tänker begära att förhandlingarna avslutas vid näste möte med EU:s handelsministrar?

– Det får han gärna göra. Men jag varken kan eller får avsluta förhandlingarna med USA på egen hand. Jag har fått ett förhandlingsmandat av EU:s 28 medlemsländer och om det ska upphöra eller förändras krävs det ett alla EU-länder är överens om det.”

2016-08-30

Ann Linde avvisar enligt Europaportalen den tysk-franska kritiken mot TTIP:

”Den svenske EU- och handelsministern Ann Linde (S) vänder sig emot sina tyska och franska partikollegor i synnerhet påståendet att förhandlingarna skulle ha havererat.

– Det uttalandet bygger inte på någon ny substans i förhandlingarna. Så sent som i somras tog man fram tio nya kapitel, och man har nu snart gått igenom alla 30 kapitel. Men sen är det alltid så med förhandlingar att allt är klart först när allt är klart, säger Ann Linde till TT/SvD.

– Det blir lätt fokus och protester mot enskildheter men det viktiga för oss politiker är att förklara vikten av helheten och betydelsen av ett frihandelsavtal, säger Ann Linde.

Från EU-kommissionen, som sköter TTIP-förhandlingarna på mandat från medlemsländerna, vädjar man om tålamod.

– Även om handelsförhandlingar tar tid, är bollen i rullning och kommissionen gör stadiga framsteg i de pågående TTIP-förhandlingarna, sade Margaritis Schinas EU-kommissionens talesperson på måndagen. Han påminde om att EU-ledare vid EU-toppmötet så sent som den 28-29 juni givit TTIP-förhandlingarna sitt stöd.”

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media