Frihandel i media vecka 36

2016-09-08

EU- och handelsminister Ann Linde gör något så ovanligt som att i Expressen hålla med och understryka en annan debattörs ståndpunkter: 

”Upplevelsen av att frihandel och ökad global konkurrens riskerar att göra dig själv arbetslös framkallar oro och en vilja att stoppa utvecklingen. Vi politiker måste naturligtvis ta den oron på allvar men svaret kan inte vara protektionism. Istället krävs en arbetslöshetsförsäkring som ger ett tryggt inkomstskydd, ett utbildningssystem och en arbetsmarknadspolitik som kan ge den som förlorar sitt jobb en ny chans på arbetsmarknaden. Trygga människor är inte rädda för utveckling. Därför genomför regeringen en rad satsningar för att återigen stärka den svenska modellen, bland annat genom höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen.

När signalerna från inte minst Frankrike, Italien och Tyskland är att TTIP-förhandlingarna havererat har jag varit mycket tydlig med att de fortgår och till och med förlöper väl. Jag vågar påstå att den svenska regeringen, inte minst statsminister Stefan Löfven (S) och jag själv, i allra högsta grad har tagit ledartröjan. Men vi behöver vara många som höjer våra röster till stöd för TTIP och jag välkomnar därför Moderaterna och Hans Rothenbergs stöd i det fortsatta arbetet.”

 

2016-09-07

Och här är den tidigare artikeln av göteborgsmoderaten Hans Rothenberg:

”EU-kommissionär Cecilia Malmström har en tuff uppgift att snarast kunna föra förhandlingarna om det för Europa viktiga frihandelsavtalet i hamn på bästa sätt. Därför måste stödet från de europeiska frihandelsvänliga länderna vara tydligt och bestämt då tiden är kritikernas bästa vän. Ingen av de amerikanska presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump är några uttalade frihandelsvänner varför TTIP således inte kommer att stå högst på agendan, oavsett vem av dem som sitter i Vita Huset de kommande åren.
Sveriges regering med statsminister Stefan Löfven (S) och handelsminister Ann Linde (S) måste därför agera med tydlighet för att hjälpa förhandlingarna framåt. Det räcker inte med att bara distansera sig från det franska initiativet. Regeringen måste tydligt ta ledartröjan för att ytterligare öka EU:s ansträngningar att leda frihandelsavtalet i hamn. Det skulle öppna stora möjligheter för svenska och europeiska företag att kunna nå den amerikanska marknaden och därmed ge fler jobb på vår hemmaplan. Att stillatigande åse hur avtalet rinner ut i sanden vore ett svek mot företagen och dess anställda.”

 

2016-09-05

Däremot hade hon tidigare fått mothugg i Aftonbladet av miljöpartiets Max Andersson: 

”Det saknas empiriskt stöd för debattörernas påståenden om att TTIP skulle skapa jobb. När EU-parlamentets utredningsenhet förra året gjorde en genomgång av eventuella jobbeffekter av TTIP var slutsatsen tydlig – avtalets effekter på jobben bedöms som högst osäkra och kommer oavsett utfall att vara väldigt små.
Frågan vi måste ställa oss är om det är rimligt att investeringsskydd är så mycket värt att Sverige kan stämmas utanför nationella domstolar när investerare upplever att nya beslut negativt påverkar värdet av deras investeringar?”

Är det rimligt att vi för att öka handeln öppnar upp för storskalig import av särskilt smutsiga fossila bränslen från USA?
Är det rimligt att handeln alltid kommer först, oavsett effekter på miljö och människor?
Debatten om TTIP förtjänar att lyftas bortom plattityder om för eller emot frihandel. Flera studier poängterar att TTIP kan hota miljön, konsumentskydd och klimatarbetet. Den finns goda skäl att ta dessa farhågor på allvar.”

 

Annars har nyhetsflödet om TTIP och CETA dominerats av en nyhetsartikel från TT där Juncker för första gången på länge uttalar sig:

”USA-avtalet TTIP har länge kämpat i motvind. Nu ser det även allt mörkare ut för Kanada-avtalet Ceta när motståndarna till EU:s tilltänkta frihandelsavtal höjer sina röster.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker försöker hålla modet uppe.
– Vårt nya handelsavtal med Kanada – Ceta – är det bästa och mest progressiva avtal som vi någonsin har förhandlat fram, bedyrade Juncker på sin presskonferens vid helgens G20-möte i Hangzhou.
– Mer handel betyder mer tillväxt och mer tillväxt betyder mer jobb, sade i sin tur handelsansvariga Cecilia Malmström när kommissionen i somras formellt bad om att avtalet ska godkännas.
”Absurt”
Kommissionens förhoppning är att under hösten få klartecken från såväl EU:s ministerråd som EU-parlamentet och på så vis kunna låta avtalet träda i kraft provisoriskt redan från årsskiftet, även om det då ännu inte fått slutligt klartecken från EU-ländernas nationella parlament.
Men att nå dit lär inte bli lätt. Österrikes förbundskansler Christian Kern lovade i förra veckan att ”det här kan bli nästa konflikt i EU som Österrike utlöser”.
Och i EU-parlamentet slipar motståndarna sina argument – exempelvis mot att Ceta-avtalet underlättar för Kanada att exportera nötkött till EU.
– Det är absurt att handla internationellt med kött när vi kan producera det här, fräser franske socialisten Guillaume Balas, en av ledarna för en ny tvärpolitisk grupp i EU-parlamentet som samlar avtalskritiker från olika partigrupper på vänstersidan.”

 

2016-09-04

Från G20-mötet i Kina uttalar sig i vilket fall ett par tungviktare till förmån för handeln:

”Den globala ekonomin hotas av ökande protektionism och risker på högt belånade finansmarknader, sa Kinas president Xi Jinping när det två dagar långa G20-toppmötet inleddes i Hangzhou under söndagen. Målsättningen för mötet är att det ska utmynna i ett gemensamt uttalande om reformer som ska bidra till stabil och hållbar ekonomisk tillväxt.
Under ett panelsamtal på lördagen varnade IMF-chefen Christine Lagarde och WTO-chefen Roberto Azevedo för riskerna med den minskande handeln, skriver Bloomberg.
– Om det inte finns internationell handel, inga gränsöverskridande investeringar, om tjänster, kapital, människor och varor inte kan korsa gränser så minskar det er aktivitet och det blir färre jobb oavsett vilket land ni är baserade i, sa Lagarde vänd mot en samling företagsledare som hon uppmanade att pressa sina regeringar.
Varningen kommer i ett skede då förhandlingar om frihandelsavtalen TPP och TTIP bromsat in samtidigt som politiska röster, som Donald Trumps, allt mer högljutt förespråkar protektionism.”

 

2016-09-03

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May och Kanadas Justin Trudeau varnade enligt denna artikel i Sydsvenskan för utvecklingen:

”Just handeln är en påtaglig huvudvärk för de brittiska politikerna. Lämnar landet EU kan det bli motigt för Storbritannien att plocka russinen ur kakan med fortsatt tillgång till den europeiska inre marknaden, utan att samtidigt behålla den fria rörligheten som pekas ut som en starkt bidragande orsak till brexit-beslutet.

Utan EU kommer britterna också att ställas utanför det eventuellt kommande stora frihandelsavtalet TTIP med USA. Det omöjliggör inte att britterna försöker få till ett eget avtal med USA, men en sådan förhandlingsprocess är normalt oerhört tidsödande och komplicerad.

Nya frihandelsavtal är visserligen i skottgluggen i många länder just nu, där toppolitiker försöker blidka en kritisk hemmaopinion. IMF-chefen Christine Lagarde varnade i veckan för handelshinder och åtgärder som begränsar rörligheten. På lördagen fick hon stöd av Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som på en konferens i Hangzhou uppmanade världsledarna att stå emot en våg av ”skenande protektionism och nationalism”.

 

 

 

 

 

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media