Frihandel i media vecka 39

2016-09-28

Vidar Andersson skriver om frihandelns fiender på ledarplats i Folkbladet (s): 

”Under senare tid har dessutom såväl den franska socialistregeringen som de tyska Socialdemokraterna – som samregerar tillsammans med Angela Merkel – ägnat sig åt hårda utfall och utspel mot de pågående frihandelsförhandlingarna. Utspelen har i sedvanlig stil anklagat frihandeln för att hota de egna medborgarnas jobb och löner och för att utmana ländernas möjlighet att beskatta och reglera och att bedriva offentlig verksamhet i egen regi.

Populismattackerna från stora länder och partier i Europa har dock stillat sig. Det är nu mest extremvänster/höger som förenas i frihandelsavsky. I Sverige står frihandeln högt i kurs inom både S och LO. Och tacka tusan för det med vårt välstånd och vår exportindustri. Det enda lilla orosmolnet är att Kommunals fackförbund nyligen krävde stopp för de båda frihandelsavtalen!

Häpnadsväckande minst sagt.”

 

2016-09-27

DN uppmärksammar återigen motståndet mot frihandel i USA men konstaterar CETA är på väg att förverkligas: 

”– Jag tror Europa kommer ligga på den nivån framöver. Tillväxten hålls tillbaka av en åldrande befolkning och politiska populistiska strömningar, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.

Och någon injektion för frihandel lär varken Hillary Clinton eller Donald Trump ge, tror Lena Sellgren.

– Det blir mer protektionism oavsett vem som segrar i presidentvalet.

Lena Sellgren ser ingen chans för att TTIP, frihandelsavtalet mellan USA och EU, kommer att undertecknas innan Barack Obama lämnar presidentposten. Ett avtal som Kommerskollegium har bedömt skulle kunna öka Sveriges export till USA med 17 procent.

Ceta, ett frihandelsavtal mellan Sverige och Kanada, är närmare målgång. Avtalet väntas få sin underskrift när EU:s regeringschefer möts 27 oktober. Men därefter ska det godkännas av både EU-parlamentet och EU-ländernas nationella parlament. Det kan bli mer problematiskt, i såväl Frankrike som Tyskland har folket protesterat, framför allt mot TTIP, men även Ceta.

– Men vad gäller Ceta ser det ljusare ut, i bästa fall kan det börja tillämpas provisoriskt 2017, säger Magnus Runnbeck, frihandelsexpert på Business Sweden.”

 

Janerik Larsson i SvD fruktar en destruktiv handelspolitik i USA efter nästa presidentval:

”Det demokratiska partiet har aldrig varit frihandelspositivt, men Bill Clinton kunde signera det viktiga Nafta-avtalet och Barack Obama (som kampanjade som frihandelsmotståndare 2008) kämpar nu för det asiatiska frihandelsavtalet TPP och för avtalet med EU TTIP.

Men Hillary Clinton har retirerat från dessa positioner och det sammanhänger bland annat med den svåra primärvalskampen med Bernie Sanders som delar Donald Trumps politiska ståndpunkt.

Så oavsett vem som vinner presidentvalet så kommer världen att möta en mer destruktiv amerikansk handelspolitik nästa år.”

 

2016-09-25

PM Nilsson i DI tror dock att civilisationen och handeln överlever även Trump:

”Därför finns det skäl till betydande större självförtroende även efter denna milt uttryckt utmanande presidentvalskampanj. Den transatlantiska gemenskapen har varit exempellöst framgångsrik i skapandet av fred, frihet och framsteg. Det amerikanska samhället är en oskiljaktig del av det europeiska och tvärtom.

Den pessimism som Donald Trump bärs fram av förstärks bara av alla dystopier och paralleller till 1930-talet. Väst överlever även med honom som president, i alla fall om goda krafter vill det. Handeln mellan kontinenterna fortsätter utan TTIP, de digitala systemen likaså. Det intellektuella utbytet mellan USA:s och världens lärosäten stängs inte ner av en mur eller ytterligare stängsel mot Mexiko, det finns flyg. Den säkerhetspolitiska solidariteten kvarstår. Iphone kommer att lansera nya modeller.

De europeiska länderna har ett stort ansvar för banden över Atlanten. På samma sätt som EU-medlemmarna måste bemöda sig om bra relationer med Storbritannien måste vi göra detsamma med USA. Vi bör investera i gemensamma institutioner, skicka ungdomarna på utbytesår, hålla hårt i Nato och köa till Boston Marathon, (tyvärr fullt 2017).

Må gudarna och hälsan vara med Hillary Clinton i debatten natten till tisdag.”


Taggar:
Kategorier: Frihandel