Frihandel i media vecka 39

2018-09-26

Donald Trump anklagar Kina för att lägga sig i det amerikanska valet i november genom köpt annonsplats i amerikanska tidningar. DN skriver om detta och länkar till en artikel i De Moines Register som ger stöd för påståendet:

”Det var under ett möte i FN:s säkerhetsråd, som Donald Trump ledde, som den amerikanske presidenten oväntat pekade ut Kina som ett land som planerar att lägga sig i valet:

– Tyvärr har vi upptäckt att Kina försöker lägga sig i det kommande valet i november och vänder sig mot min administration. De vill inte att jag eller vi ska vinna eftersom jag är den första president som utmanar Kina när det gäller handel. Vi vinner när det gäller handeln, vi vinner på alla nivåer. Vi vill inte att de ska lägga sig i vårt val.

– Vi har bevis, sa Trump senare vid en presskonferens.

President Trump presenterade inga bevis för sina påståenden och det är oklart om han hade en annons från den regeringskontrollerade tidningen China Daily i åtanke. Annonsen, som gick över fyra sidor, publicerades i den amerikanska dagstidningen Des Moines Register den gångna helgen och vände sig till jordbrukare i Iowa.

I annonsen förde den kinesiska regeringen fram olika skäl till att Kina inte längre kan köpa de varor som produceras av Iowas bönder och lägger skulden för detta på Trumps höjda tullar. Annonsen var gjord så att den liknade verkliga artiklar, något som Donald Trump också twittrat om under onsdagen.

Experter som Des Moines Register talat med menar att annonsen ingår i en kampanj för att undergräva delstatens jordbrukares stöd till Trump.

– Kina vill inte mig som president och jag gillar inte när de angriper våra jordbrukare och jag gillar inte när de publicerar falska budskap, sa Trump vid en presskonferens senare på kvällen.

Vid en presskonferens senare på onsdagen konstaterade Trump att han och Kinas president Xi är goda vänner:

Hur kan en person som gör detta som du anklagar honom för vara en god vän? frågade New York Times.

– Jag vet inte om han är det längre. Detta har aldrig hänt dem tidigare. Jag vill inte att de ska ha problem men jag vill ha en rättvis överenskommelse. Och jag tror att jag och Xi har en bra kemi mellan oss.

– Jag kommer att ringa honom i morgon eftersom du frågar.”

 

Det händer bra saker i övriga världen dock. Indiska Economic Times skriver om planerna på ett nytt frihandelsavtal mellan Indien och Bangladesh:

”NEW DELHI: India has proposed Bangladesh to consider negotiating a free trade agreement including goods, services and investment to promote two-way commerce and investments. Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu, who is visiting Dhaka, has said that after Bangladesh graduates from the Least Developed Country (LDC) status, it will no longer have duty-free and quota-free access for its products to the Indian market under SAFTA (South Asia Free Trade Agreement).

“In view of this, he proposed that India and Bangladesh may consider signing a Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) which would trade in goods and services and investments,” the commerce and industry ministry said in a statement on Wednesday.

The two-way trade between the countries increased to $9.3 billion in 2017-18 from $7.52 billion in the previous fiscal.”

 

2018-09-24

Affärsvärlden skriver om hur handelskriget mellan Kina och USA påverkar börserna:

”På måndagen gick också Kinaföreträdare ut och anklagade Donald Trumps administration för ”handelsmobbning”. Kommentarerna kom efter införandet av den senaste rundan av tullar, 10 procent på kinesiska varor värda 200 miljarder dollar vilka möttes av kinatullar på USA-varor värda 60 miljarder dollar.

Vid 15-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex backat 0,1 procent och terminen för det bredare S&P 500 hade gått ned 0,2 procent. Teknikorienterade Nasdaq-terminen visade en nedgång på 0,4 procent.

Förra veckan avslutades med en blandad indexutveckling. Dow Jones stärktes 0,3 procent på fredagen, medan S&P 500 backade 0,1 procent och Nasdaq stängde 0,5 procent lägre.

Flera asiatiska börser, i Japan och Fastlandskina, höll helgstängt på måndagen. Öppet var det däremot i Hongkong, där Hang Seng-index backade 1,6 procent i kölvattnet av bakslaget i handelsförhandlingar mellan Kina och USA.

I Europa sågs också nedgångar på bred front.

På råvarumarknaden stärktes oljepriserna tydligt sedan Opec och dess allierade signalerat att det inte är så bråttom att öka utbudet, trots press från Donald Trump om att ”få ned priserna nu”. WTI-oljan steg 1,4 procent.

På bolagsfronten har amerikanska Comcast höjt sitt bud på det brittiska mediabolaget Sky till 17:28 pund, en höjning från tidigare 14:75 pund. Budet överträffar det från amerikanska 21st Century Fox, som backas av Walt Disney, som också vill åt de europeiska rättigheterna i Sky.

I måndagens förhandel gick Comcast ned 3,4 procent och 21st Century Fox backade 0,5 procent.

Musikströmningstjänstebolaget Pandora Media lyfte med 6,6 procent sedan radioströmningskoncernen Sirius XM lagt ett aktiebud värt 3,5 miljarder dollar. Sirius XM, som är en sammanslagning mellan de tidigare rivalerna Sirius och XM, gick däremot ned 3,7 procent.”

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media