Frihandel i media vecka 40

Fransk TTIP-kritik

Cecilia Malmström svarar på franska handelsministern Matthias Fekls kritik mot att TTIP-förhandlingarna är för slutna.

”– Vi konsulterar med medlemsländerna inför varje förhandlingsrunda exakt vad vi ska göra. Samma sak med Europaparlamentet. Vi har en stor rådgivande grupp med representanter från såväl näringslivet och fackföreningar som också får konsultation. Jag och mina medarbetare åker runt i hela EU och pratar om de här frågorna, sade Cecilia Malmström.”

Malmströms kommentar på Europaportalen här.

Matthias Fekls kritik här.

Life Science i exportsatsning

Regeringen har presenterat en ny exportstrategi. Näringsminister Mikael Damberg kommenterar den i Life Science Sweden.

”– Det här är en övergripande strategi för svensk export så den är inget branschspecifikt program. En viktig del av strategin som inte minst berör life science-sektorn är dock arbetet med frihandelssystemen. Där är TTIP-avtalet med USA ett exempel som är enormt viktigt för bland annat läkemedelsbranschen i Europa, eftersom det kan ge upphov till jämförbara kostnader och regulatoriska system.

[—]

– Det som är spännande med TTIP är att det hanterar regulatoriska krav och inte i första hand handlar om tullar, som generellt sett är låga mellan USA och Europa. Skillnaderna mellan de olika regulatoriska systemen i dag gör så att medtech och läkemedelsbolag får göra om samma tester flera gånger. Det är dyrt och tar tid. TTIP handlar inte om att sänka skyddsnivåerna utan om att förenkla för handel och utbyte.”

Bokpriser

TTIP hotar inte de fasta bokpriserna i Frankrike och Tyskland, konstaterar SvD.

”– För den tyska och europeiska bokmarknaden är EU-kommissionens officiella bekräftelse på att fasta bokpriser inte kommer att ingå i TTIP-förhandlingarna ett mycket stort steg i rätt riktning, säger Alexander Skipis, vd för Börsenverein des Deutschen Buchhandels i ett pressmeddelande.”

Sjöstedts tre knäckfrågor

Värmlands Folkblad har intervjuat vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

”Jonas Sjöstedt partiledare för Vänsterpartiet var inbjuden till en föreläsning på fredagseftermiddagen av Utrikespolitiska föreningen på Karlstads universitet.

Jonas Sjöstedt berörde i huvudsak tre frågor, TTIP-avtalet, vapenexport och Nato.

– TTIP-avtalet, vapenexport och Nato kommer att vara tre knäckfrågor för regeringen framöver, inga lätta vägvalsfrågor att ta ställning till, säger Jonas Sjöstedt.”