Frihandel i media vecka 47

2016-11-25

WTO-chefen manar till visst lugn med anledning av att Donald Trump vann presidentvalet i USA. I en intervju i SvD säger han att man ännu inte vet vad Trump faktiskt kommer att göra:

”WTO-chefen Roberto Azevedo försökte gjuta olja på Trumpvågorna, när han på torsdagen för första gången mötte pressen efter valet av USAs nya president. Donald Trump har fått jordens frihandelsvänner att skälva av oro, och frukta en förödande inbromsning av världshandeln. Många befarar att en protektionistisk vind nu kommer att svepa över världen med bistra följder för världsekonomin.

– Låt oss se vad som händer. Vi vet ännu inte vilken handelspolitik han tänker bedriva. Vi har hittills bara hört hans uttalanden. Vill Trump verkligen omförhandla handelsavtal, har han andra initiativ som ersättning? Vi måste vänta och se vilka effekter hans beslut får. Vi måste ge Trumps team en chans, sa Roberto Azevedo.”

 

2016-11-24

Mer om Trump och protektionism i Dagens Industri. Om USA under Trump startar handelskrig mot Kina är ett problem att Kina är en av USA:s största exportmarknader (Mexiko och Kanada är de två andra…). Men ett annat problem är att Kina är en av världens största leverantörer av sällsynta jordartsmetaller, ett antal grundämnen som är av vital betydelse för modern industri:

”Metallerna är nyckelkomponenter i en lång rad produkter, som mobiltelefoner, missiler, elbilar, vindturbiner och många andra högteknologiska apparater som vi alla använder till vardags. Bolag som it-jätten Apple och flygplanstillverkaren Boeing är helt beroende av dess tillgång.

Kina har monopolställning inom export av dessa metaller, och står för 95 procent av den globala utvinningen.

”Om Kina stoppade exporten av sällsynta jordartsmetaller skulle USA få stora problem”, säger Allan von Mehren, chefsanalytiker på Danske Bank.

”Kina sitter på ett trumfkort i och med sin nära monopolställning.”

Kina har redan tidigare utnyttjat vapnet i politiska dispyter. När en kinesisk fiskebåtskapten tillfångatogs av japanska kustbevakningen 2010 stoppade Peking alla leveranser av sällsynta jordartsmetaller till landet. När Pekings handelsdepartement året därpå införde kraftigt minskade globala exportkvoter för metallerna sköt priserna i höjden.

Även om världshandelsorganisationen WTO då varnade Kina för att åtgärden stred mot frihandelsreglerna tror Allan von Mehren att ledarna i Peking inte skulle dra sig för att vidta samma åtgärder igen.

”Jag tror att detta är ett vapen som Kina bara kommer använda om Trump blir väldigt protektionistisk. Men det är ett vapen de sannolikt kommer påminna honom om att de har, ifall han signalerar hårda åtgärder mot Kina”, säger han.”

 

2016-11-23

USA och EU fryser förhandlingarna om det mindre uppmärksammade frihandelsavtalet för tjänster, TiSA, skriver SvD:

”BRYSSEL (Direkt) USA har beslutat frysa förhandlingarna om ett stort internationellt avtal om tjänstehandel på målsnöret.

USA har begärt att ministermötet i de så kallade TiSA-förhandlingarna i Geneve den 5-6 december ställs in. Målet var annars att avsluta förhandlingarna i år.

På måndagen meddelade USA:s tillträdande president Donald Trump har meddelat att USA drar sig ut frihandelsavtalet i Stillahavsregionen, TPP.

EU gav sitt stöd åt att ställa in ministermötet om tjänstehandel eftersom det amerikanska valet har gjort att alla parter nu omvärderar möjligheterna att nå en uppgörelse om TiSA, uppgav källor i EU-kommissionen på tisdagen.

”EU har ingen avsikt att slutföra förhandlingarna utan USA:s deltagande”, sade en källa i kommissionen till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi behöver få klarhet om vad amerikanerna vill göra på flera områden. Liksom för TTIP får vi se om detta är en paus för TiSA eller något annat”, fortsatte källan.

TTIP är det bilaterala frihandelsavtalet som EU och USA har fört förhandlingar om sedan 2013.

TiSA väntas nu, precis som TTIP, frysas under en tid – åtminstone tills Donald Trumps administration kommer på plats och tar ställning i olika frågor.”

 

2916-11-23

Sydsvenskan skriver om TPP och Asien och att Kina vädrar morgonluft. Visserligen finns en chans att genomföra TPP utan USA, men den är liten:

”Till pessimisterna hör Japans premiärminister Shinzo Abe.
– TPP vore meningslöst utan USA, sade han på ett möte med kollegor från andra TPP-länder i Peru i helgen, rapporterar Reuters.

Gareth Leather, ekonom med inriktning på Asien hos Capital Economics i London, tillägger att ett TPP-avtal utan USA skulle ta tid att färdigställa och att hela regionens tillväxtutsikter nu förmörkas utan TPP.

– Det ser särskilt dystert ut för Vietnam och Malaysia, som med TPP kunde ha räknat med omfattande investeringar i nya fabriker, säger han.
Med TPP ur vägen öppnas samtidigt dörren för kinesiska framstötar. Kina förhandlar sedan 2012 om vad som kallas RCEP-avtalet med de tio länderna i den ekonomiska samarbetsorganisationen Asean samt Australien, Nya Zeeland, Indien, Japan och Sydkorea.

Men ekonomiskt är detta avtal betydligt mindre ambitiöst, då det primärt handlar om att få ned tullar och avgifter och regionen redan präglas av låga tullnivåer, enligt Leather. Han ger inte heller mycket för Trumps löften om bättre bilaterala handelsavtal.

– Det är väldigt vagt allt Trump säger och han ändrar sig från dag till dag.

Framför sig ser Leather snarare att USA när Trump tar över i januari även höjer tonläget mot Kina, brännmärker Peking som en valutamanipulatör och inför strafftullar på kinesiska varor.
– Jag ser framför mig hur USA går baklänges in i framtiden och att andra länder kommer att få svårt att föra seriösa förhandlingar med Trump-regeringen.”

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media