Frihandel i media vecka 50

2017-12-13

Det blir inget avtal med mellan EU och Mercosur i år, men sannolikt i början på nästa. Helsingborgs Dagblad publicerar en TT-intervju med Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär:

”– Det kommer inte att bli klart före årsskiftet, men i början på nästa år, säger hon.
– Det är ju ganska komplicerat. Vi ska samordna internt, alla 28 EU-länder. Och det är fyra länder som inte har så stor vana att förhandla tillsammans. Så vi behöver lite mer tid, säger hon.
Avtalet som har diskuterats på olika nivåer sedan 1999 beräknas ta bort tullar för fyra miljarder euro om året.
Mercosuravtalet är ett i raden av frihandelsavtal som EU har i pipeline sedan det stora kanadensiska avtalet trädde i kraft i september. Förra veckan blev ett avtal med Japan klart. Det håller nu på att översättas för att skickas ut till medlemsländerna för godkännande.
Liknande avtal med Singapore och Vietnam befinner sig i ungefär samma läge, medan ambitionen är att nå i mål med ett Mexiko-avtal kanske redan före jul.
– Vi är väldigt, väldigt nära att kunna avsluta med Mexiko, kanske till och med nästa vecka, säger Malmström.
Förberedelser pågår samtidigt för att till våren dra i gång handelsförhandlingar även med Australien och Nya Zeeland, vid sidan av pågående samtal med Indonesien.
EU:s handelsavtal med USA, TTIP, är dock iskallt efter snart ett år med Donald Trump i Vita huset.
– TTIP ligger i frysen, så det är ganska kallt, säger Malmström.
– Jag tror fortfarande det vore fantastiskt bra att ha ett avtal mellan EU och USA. Det är konstigt att inte ha det. Men de politiska förutsättningarna finns inte där just nu, tillägger hon.”

 

Mer Malmström. ATL — Lantbrukets Affärstidning skriver om hur frihandelsavtalet mellan EU och Japan påverkar svenska matproducenter: 

”– Vi talar om världens fjärde största ekonomi med en köpstark befolkning som verkligen fått smak för europeiska produkter, säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

När protektionistiska krafter vinner mark i världen väljer Japan och EU-länderna efter fyra års förhandlande att gå i rakt motsatt håll.

Det nya handelsavtalet har varit på gång länge men fick förnyad aktualitet när president Donald Trump tillkännagav USA:s tillbakadragande från frihandelsförhandlingarna med EU (TTIP), respektive stillahavsländerna (TPP).

(—)

– Vi ser absolut det här som en öppning för svenska producenter att börja sälja mer till Japan. Dessutom innebär överenskommelsen ett starkare skydd för produkter med geografiskt skyddad beteckning som skånsk spettekaka och Kalix löjrom, säger Joakim Larsson som är Cecilia Malmströms pressansvarige.

Avtalet ska nu ut på remiss till de olika EU-länderna och planen är att det ska antas av respektive lands parlament under 2018 och för att kunna träda ikraft 2019.”

2017-11-12

Ann Linde (S), EU- och handelsminister och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO skriver om frihandel och protektionism i Göteborgsposten:

”När USA visar lite intresse för frihandelsavtal och protektionismen ökar, riktar allt fler sitt intresse mot EU. Det är en chans vi måste ta. Därför står vi i Sverige och EU upp för att utveckla det multilaterala samarbetet inom WTO och för fler moderna och progressiva frihandelsavtal mellan EU och andra länder.

För att mota de krafter som vill stänga dörrar för frihandeln måste fler på ett påtagligt sätt få se kopplingen mellan handel, ekonomisk utveckling och ökad trygghet. Det går inte att ha den ena utan det andra. Det är heller inte acceptabelt att många ska stå för risker och utsatthet medan några få kammar hem vinsterna. Alla som är med och bidrar till en öppen och stark ekonomi, måste få ta del av fördelarna.

För regeringen och LO är omställning och trygghet avgörande på arbetsmarknaden. Som komplement till politiken krävs stort ansvar hos arbetsmarknadens parter. Denna politik uppmärksammar regeringen genom initiativet Global Deal, som nu också Frankrikes president Emmanuel Macron står bakom.

Både regeringen och LO vet att lösningen inte är att stänga dörren för världen och sluta handla. Tvärt om behöver vi stärka utrikeshandeln och skapa förutsättningar för fler jobb att växa fram. Det gör vi genom att stärka vår konkurrenskraft via hög omvandlingsförmåga och jämlik fördelning av globaliseringens vinster. Därför är den kommande veckans två händelser i Buenos Aires och i Bryssel avgörande.”

 

 

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media