Frihandel i media vecka 51

2015-12-17

WTO tar bort tullarna på elektronik, skriver Svenskt Näringsliv:

”Tullarna försvinner på allt från bläckpatroner till digital medicinsk utrustning. Det har WTO beslutat vid det stora mötet i Nairobi. Att avgifterna nu försvinner från 201 varor blir en injektion för hela världshandeln, menar experterna.

Elektronik är ett av världens största handelsområden. Hörlurar, tv-spel, gps, bläckpatroner men också avancerad medicinsk- och teknisk utrustning står för tio procent av världshandeln och är värderad till cirka 10 biljoner. Därför var glädjen stor i Nairobi, där världshandelsorganisationen WTO just nu har möte, efter att man lyckats enas om ett avtal på just det området.”

 

Putin har anledningen att motarbeta TTIP, skriver Fredrik Federley, centerpartiet, i SvD:

”I den pågående debatten om frihandelsavtalet med USA, TTIP, finns det all anledning för andra globala aktörer att försöka kasta grus i maskineriet. Om världens två största marknader närmar sig varandra betyder det mycket för hela den globala handeln samtidigt som det skulle knyta den fria världens viktigaste länder närmare varandra.

Putins list, på den europeiska politiska arenan, ligger i att han inte bryr sig om vilken politisk inriktning en aktör har. Han är beredd att stötta den som agerar på det för EU sämsta sättet – oavsett om det gäller generellt EU-kritiska rörelser, samhällsomstörtande partier eller partier som, likt Front National, ser EU som fienden. Putin blir med sin nya aggressiva linje vinnare oavsett om vi förstör vår egen styrka, kraft och samordning i EU.”

 

2015-12-15

WTO:s ministermöte började med krav på att organsationen skall sluta förhandla, skriver SvD:

”Det blev rena chockstarten när Kenyas utrikes- och handelsminister Amina Mohamed på tisdagen inledde WTO-mötet i Nairobi. Många häpnade när hon vid en presskonferens sade att WTO kan lägga ner alla frihandelsförhandlingar om man inte når framsteg i Nairobi, och istället ägna sig åt analyser och tvistlösning.

– Kommer vi inte överens här i Nairobi väntar förändringar. Då anser medlemmarna att hela sättet att förhandla inom WTO är trasigt, sade Amina Mohamed.

– Vi måste hitta ett nytt sätt att förhandla, eller helt enkelt lägga ner detta och låta WTO enbart fokusera på handelspolitiska tvister och handelspolitiska översikter. Ägna sig åt andra områden som inte har några förhandlingselement, sade hon.”

2015-12-14

Den outtröttlige Christofer Fjellner skriver på debattplats i UNT om EU:s tullar på miljöteknik:

”Menar vi allvar med en miljövänlig handelspolitik måste vi kunna se förbi snäva särintressen som måste skyddas för utländsk konkurrens och i stället sätta miljön först. Och det fina med detta är det inte krävs subventioner, minskad tillväxt eller ett steg tillbaka i utvecklingen. Det enda som krävs är sänkta tullar. Med andra ord: mer frihandel.

Men för vissa politiska krafter verkar det vara just där skon klämmer.

De gröna och vänsterns engagemang för miljön verkar bara sträcka sig till att reglera och detaljstyra.

När det gäller frihandel och avskaffandet av tullar på miljövänliga produkter är miljön plötsligt inte lika viktig. De tycker att avtalet innefattar alldeles för många produkter, och vill helst att förhandlingarna avbryts.

Och även i EU finns ett tydligt, och besvärande, mönster. I stället för att göra det mer lönsamt för företag att utveckla förnybar energi och miljövänliga produkter, har EU hellre satt upp skyhöga strafftullar på både den ena miljövaran efter den andra.

Mitt under klimatmötet i Paris förlängde EU antidumpingtullarna på kinesiska solpaneler.

Det skickar minst sagt konstiga signaler till kineserna när vi behöver komma överens som mest. Men solpanelerna är inte ett unikt fall. Med kirurgisk precision har EU infört tullar på alla förnybara energikällor: solpaneler, bio-diesel, etanol och till och med det glasfiber som används för att tillverka vindkraftverk.

Man undrar nästan om EU härnäst kommer att belägga solen med strafftullar.

För det finns ingen motsättning mellan frihandel och miljö. Mer frihandel är rentav en förutsättning för en bättre miljö. Det är hög tid att vi svenskar gör gemensam sak för att se till att EU avskaffar tullar på fler miljövänliga produkter och att avtalet kommer på plats så snart som möjligt. Då kan vi göra oss förtjänt av vår höga svansföring – både inom handelspolitiken och miljöpolitiken.”


Taggar:
Kategorier: Frihandel