Frihandel i media vecka 6

2015-02-04

Pressmeddelande från Unionen.

”Unionen, IF Metall och Sverige ingenjörer har tillsammans med Teknikarbetsgivarna och Industriarbetsgivarna enats om en gemensam policy som ett bidrag till förhandlingarna om ett handelsavtal mellan Europa och USA.

[—]

Policyn är unik på det sätt att fackförbund och arbetsgivare i ett land, enats i en positiv riktning, gällande ett utvecklat handelsavtal mellan de båda ekonomiska stormakterna.”

2015-02-03

Intervju i Upsala Nya Tidning med Mark Brzezinski, USA:s Sverigeambassadör.

”Oavsett om det handlar om miljö, arbetskraft eller ISDS (ett internationellt skiljedomsförande som innebär att företag kan stämma stater för oväntade förluster som uppkommit på grund av exempelvis förändrade lagar, reds. anm.) är det förnuftigt och riktigt att föra fram de här orosmomenten. Jag skulle vara orolig om det inte fanns några frågor, då är inte folk uppmärksamma.”

2015-02-02

Christofer Fjellner och Karin Enström, båda (m) skriver på debattplats i Helsingborgs Dagblad.

”Den här veckan hålls den åttonde förhandlingsrundan om världens största frihandelsavtal – avtalet mellan EU och USA som går under namnet Transatlantic Trade and Investment Partnership, eller TTIP. Ett färdigt frihandelsavtal skulle bli den bästa vitamininjektionen man kan tänka sig.”

2015-02-01

David Drummod, Senior Vice President och chefsjurist på Google är optimistisk på SvD:s Brännpunkt:

”Vi hoppas att frihandelsavtalet TTIP kan erbjuda en möjlighet att stödja den transatlantiska ekonomins tillväxt och öppna nya tillväxtvägar för företag på både den europeiska och den amerikanska sidan.

[—]

Vi på Google tror på Europas entreprenöriella potential. Vi är stolta att delta och bidra till utvecklingen. Google började 1998 i ett garage i Menlo Park. I dag är det lika sannolikt att nästa framgångsrika företag kommer att startas i en lagerlokal i Berlin, på ett svenskt café eller i en brittisk teknikinkubator.”

2015-01-31

Västmanlands Läns Tidning skriver om frihandel på ledarplats:

”Som tur är har EU-kommissionen en stark förespråkare för frihandel som sin främsta förhandlare. Och Malmström kommer att få fullt upp de närmaste åren. Det finns många skeptiker att omvända och myter att slå hål på innan världens största frihandelsavtal kan bli till verklighet.

Det råder ingen tvekan om att Cecilia Malmström kommer att göra sitt yttersta för att få till stånd en uppgörelse mellan EU och USA – cancerkycklingar och namnskyddade ostar till trots. Frågan är bara om det räcker.”

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel i media