Frihandelsavtal för miljövänlig teknik på gång

EU har tullar på förnybara energislag som biobränslen, solpaneler, komponenter till vindkraftverk. Däremot har EU inga tullar på kol, gas och olja. Dessutom har EU miljöregler för nästan allt — ofta på detaljnivå utan större betydelse — medan det saknas miljöregler för fossila bränslen. Det senare kan vi i och för sig vara glada för: miljökrav på brunkol vore det slutliga beviset för att vi styrs av galningar, och riktigt så illa är det faktiskt inte.

Europaparlamentarikern Christoffer Fjellner (m) har därför länge kämpat för ett frihandelsavtal för miljövänlig teknik och nu förefaller det bli verklighet. Man är redan inne på tolfte förhandlingsrundan av Environmental Goods Agreement. Visserligen fattades beslutet att påbörja förhandlingarna av EU och WTO redan i januari 2014 men den här typen av processer tar alltid lång tid. Man får räkna med några år innan att avtal är klart. Inte för att några drar benen efter sig, utan på grund av att det är komplexa processer med ett oändligt antal detaljer som som många parter skall enas om och som dessutom måste bli rätt.

Tyvärr bromsar EU förhandlingarna på många områden. Elbilar, cyklar, träprodukter, tåg, biobränslen är alla produkter som EU-kommissionen vägrar att sänka tullarna för.

Här syns en tydlig politisk motsättning där de traditionella miljöintressena är mer intresserade av att detaljreglera än att öka möjligheten att handla med miljövänlig teknik.

 

 


Kategorier: EU