Frihandelsavtalet mellan Australien och Kina inför beslut i Australien senat

Frihandelsavtalet mellan Australien och Kina godkändes av Australiens representanthus i natt, svensk tid. Det är det största frihandels- och investeringsavtalet som förhandlats mellan Kina och ett annat enskilt land.

Avtalet kunde godkännas sedan de konservativa och australiska Labour kommit överens. Facken och de gröna är starka motståndare.

Men fortfarande återstår behandlingen av avtalet i Senaten där facken hoppas att De gröna och ett antal oberoende senatorer skall kunna göra ändringar i avtalet. Labours ledare Bill Shorten håller därför en försonlig ton. Senaten kan inte stoppa avtalet formellt sett men kan göra tillägg.

Striden gäller bland annat rörligheten av arbetskraft mellan Kina och Australien där facken befarar att kinesiska arbetare skall kunna arbeta i Australien till låga löner och utan att ha nödvändiga licenser och kvalifikationer. Framför allt är det elektrikerfacket som oroar sig.

De möjligheterna kan minskas genom förslag på hårdare regler. Dessutom vill De gröna förstärka resurserna till The Fair Work Ombudsman, en myndighet som idag menar sig ha mycket begränsade resurser att övervaka villkoren för utländsk arbetskraft.

Inslaget av ökad rörlighet för arbetskraft är radikalt och den huvudsakliga stötestenen för facket, Labour och De gröna i ett avtal som annars på bred front uppfattas som bra för Australiens ekonomi.

Frihandelsbloggen har skrivit tidigare om avtalet här och här.

Australien arbetar också med andra frihandelsavtal varav det viktigaste utom det med Kina är avtalet med Indien. Det kommer bland annat innehålla öppningar för kärnkraftsteknologi från Australien till Indien, något som är synnerligen angeläget för Indien som står inför enorma behov av elektricitet i framtiden.