Handelskrig nära men Trudeau talade Trump till rätta

Trump tänkte fira sin hundrade dag som president med att lämna NAFTA.

Nu blev det inte så. Kanadas premiärminister Justin Trudeau lyckades tala president Trump tillrätta i sista stund. NAFTA skall omförhandlas istället. Det är mindre dramatiskt och har varit på förslag länge. Mycket har hänt de senaste 25 åren och avtalet kan säkert förbättras i detaljer.

Men vi ser ett mönster. Trump får för sig saker som är helt vettlösa, men ofta — tyvärr inte alltid — lyckas någon förklara hur saker och ting ligger till. Istället gav han order till handelsdepartementet att alla USA:s handelsavtal skall gås igenom och utvärderas.

Trump tycks tro att om han eliminerar underskottet i USA:s handelsbalans kommer de pengarna kunna betala för de skattesänkningar han vill åstadkomma.

Men problemet är att de beräkningarna — i den mån det handlar om beräkningar — är fel med i runda slängar 1000 procent eller mer.

Handelsunderskottet mot Mexiko är till exempel på 60 miljarder dollar. Trumps uppfattning är att om man slutade handla med Mexiko skulle man därför spara alla dessa pengar. Noll handel vore med andra ord en vinst. Men då glömmer han att amerikanska företag exporterar för en kvarts trillion dollar till Mexiko. All de företagen skulle gå i konkurs eller tvingas sparka folk.

Amerikanska företag importerar också får över 200 miljarder från Mexiko. Alla de produkterna skulle få ersättas med inhemska produkter som sannolikt vore dyrare. Ingen köper från Mexiko för att han gillar mexikaner, utan därför att mexarna håller lägre priser.

Och även om USA verkligen hade vunnit 60 miljarder dollar på att inte handla med Mexiko skulle alla dessa pengar knappast hamna i statskassan. Man räknar med att för varje dollar USA:s BNP ökar hamnar strax under 20 cent i den federala skattkistan.

Elimineras 500 miljarder av USA:s underskott handelsbalansen hamnar bara 100 miljarder (100 000 000 000) i Washington, vilket skall jämföras med de 7 trillioner (700 000 000 000) dollar som Trumps skattereform innebär i minskade skatteintäkter årligen det kommande decenniet. Och då är förutsättningen att hela handelsunderskottet kan tas bort utan några negativa effekter på USA:s ekonomi, vilket naturligtvis är en fullständigt orealistisk föreställning.

Trump ser uppenbarligen internationella handelsavtal som enskilda affärsöverenskommelser där den ena parten kan göra en lite bättre förhandling och få en lite större slant på den andre partens bekostnad.

Men det är förstås inte så frihandelsavtal fungerar. De skall snarast ses som en sorts lagstiftning som garanterar långsiktiga spelregler för internationell handel och investeringar.

Ur den synpunkten är även Trumps order att gå igenom alla avtal ett problem, särskilt mot bakgrund av att Trump verkar vara angelägen om att lämna eller omförhandla avtal snarare än att vårda dem. Det skapar naturligtvis en fundamental osäkerhet hos i stort sett alla USA:s handelspartners som gissningsvis kommer att dämpa lusten att investera i USA.

Allt detta för att minska ett handelsbalansunderskott på mindre än 2 procent av BNP, och som dessutom har varit minskande under lång tid.

Vidden av Trumps bisarra uppfattningar kring handel är svårt att riktigt greppa. Det är som om de senaste 300 årens vetenskapliga utveckling inom nationalekonomin inte hade funnits. Det är bokstavligt talat som om en läkare skulle rekommendera åderlåtning som universalmedel mot alla tänkbara kroppsliga sjukdomar och andeutdrivning mot galenskap.

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel