Handelsnyheter från Vieuws 18-30 april

 

Den 18 april startade den första kompletta förhandlingsrundan om ett frihandelsavtal mellan EU och Tunisien (DCFTA). Förhandlingarna startade formellt i oktober och går nu vidare med nya ämnesområden som en öppning av tjänstemarknaden, offentlig upphandling, intellektuella rättigheter och investerarskydd.

I morgon, den 20 april träffas EU:s handelskommitté och Kanadas handelsminister Christina Freeland för att diskutera nästa steg i processen att godkänna CETA. Samma dag avslutas konsultationerna om eventuella förändringar i EU:s antidumpningsåtgärder mot Kina. I mitten av maj kommer den första rapporten.

Den 21 april kommer också frågan om Kinas överkapacitet när det gäller stålproduktion upp samband med frågan om Kinas status som marknadsekonomi. Sammanhanget är European Steel Days högnivåmöte.

Samma dag träffar handelskommissionär Cecilia Malmström EU-parlamentets kommitté för internationell handel för att diskutera samarbetsformerna.

Den 24 april startar en ny vecka med TTIP-förhandlingar. På Hannovermänssans handelsdagar träffas USA:s president Obama, Tysklands kansler Merkel, och kommissionens president Juncker för att försöka kratta manegen för att ratificera TTIP-avtalet under 2016.  Dagen efter inventerar Cecilia Malmström, USA:s handelsrepresentant Michael Froman och INTE-ordföranden Bernd Lange läget och diskuterar hur förhandlingarna skall kunna tas vidare. Under tiden startar förhandlingarna i New York.


Taggar:
Kategorier: Frihandel