Handelsnytt från EU den 6 till 15 april

  • Idag den 6 april har holländarna folkomröstning om ratificeringen av frihandelsavtalet mellan EU och Ukraina (The EU-Ukraine Association Agreement, including the Deep and Comprehensive Trade Agreement (DCFTA)). Formellt sett spelar utgången av omröstningen ingen roll eftersom omröstningen bara är rådgivande, men det politiska priset för regeringen att ratificera i stride med valresultatet avtalet kan bli högt. Avtalet är dock redan underskrivet, så det kommer fortsätta att gälla, men situationen är i så fall helt unik och inte alldeles okomplicerad. Klockan nio i kväll stänger vallokalerna.
  • Den 8 april kommer Uruguays utrikesminister Rodolfo Nin Novoa till Bryssel för att diskutera en nystart av frihandelsförhandlingarna mellan EU och Mercosur. Novoa och handelskommissionär Malmström kommer ta fram ett datum för att utbyta förhandlingsbid, sannolikt i början av maj.
  • Den 11 april startar den 17 rundan av TISA-förhandlingarna  (Trade in Services Agreement) i Genève.
  • Den 11 april kommer även USA:s handelsrepresentant Michael Froman och Cecilia Malmström att träffas i London för att inventera läget inför nästa TTIP-förhandlingsrunda den 25-29 april i New York.

 

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel