Harmoniserade regler gör stor skillnad

Tisdagen den 24 mars höll USA:s handelskammare ett frukostseminarium. Magnus Larsson, VD för Expander Business Consulting och medlem av Svenskt Näringslivs småföretagarkommittée presenterade en rapport baserad på en enkät om hur små och medelstora företag räknar med att de påverkas av TTIP-avtalet. Mer om enkäten här.

En annan talare var Adam Brånby, VD på Woolpower som tillverkar underkläder i ullfrotté. Alla som jobbar utomhus i kyla, vinterfiskar eller kör motorcykel fler månader än juni-juli-augusti känner till produkterna.

Woolpower exporterar till USA och skulle genom TTIP slippa flera handelshinder. Dels tullarna, men framför allt amerikanernas lagstiftning som tvingar statliga myndigheter att köpa en viss andel amerikansktillverkade produkter. Det gör att armén, brandkår och räddningstjänst inte kan köpa så stora volymer de skulle vilja.

Ett annat problem är att EU och USA har olika sätt att testa och certifiera kläder som skall kunna användas av brandkårer eller andra yrkesgrupper som behöver brandsäkra plagg. Det skulle för Woolpowers del handla om kanske 10 procent ytterligare försäljning, och det är därför inte rimligt att bli godkänd även i USA. Med TTIP skulle samma regler gälla för både EU och USA. Alla som drivit företag veta att tio procent på marginalen ofta betyder ganska mycket för det ekonomiska resultatet.