Hotar Kanadas nya regering TPP?

Hur kommer den nya regeringen i Kanada att ställa sig till frihandel? Frågan berör både TPP som blev färdigförhandlat för ett par veckor sedan och CETA, det stora avtalet mellan Kanada och EU som blev klart för ett år sedan, men inte väntas bli godkänt förrän tidigast hösten 2016.

Kanadas Liberala parti vann valet i måndagens parlamentsval. De konservativa fick se sig besegrade efter drygt 8 år vid makten.

Men den som oroar sig för TPP, CETA och frihandel kan känna sig relativt lugn. Justin Trudeau är i princip för frihandel och TPP, även om han kritiserat den avgående konservative premiärministern Stephen Harper för hemlighetsmakeri i förhandlingarna. Den kritiken är att betrakta som standardretorik utan mycket substans. Det finns förmodligen inget retoriskt grepp som är vanligare än att anklaga personer och institutioner för att ha hemligheter. Det är nämligen bombsäkert: oavsett hur mycket man berättar kan man alltid anklagas för att inte berätta allt. Hemligheter har ju liksom den egenheten att vara just hemliga.

Pew Research Center har undersökt vad Kanadensarna och Demokraternas väljare tycker om TPP.

Och medan de konservativa till 70 procent är för TPP, säger sig 60 procent av Liberalernas sympatisörer vara positiva. En något mindre andel, men ändå en rätt trygg majoritet. Kanadensarna är som helhet svagt positiva, men det finns knappast några större politiska vinster att göra på TPP-motstånd.

Till saken hör att kanadensarna är mycket positivt inställda till sin granne i söder. Kring 70-80 procent av dem är mycket positivt inställda till USA.

Och nu är dessutom valet över och TPP färdigförhandlat. Låga odds för några snabba vindkantringar i frågan med andra ord.