Inte protektionist men…

I dagens DN har tre forskare skrivit om att Sverige bör minska sin handel med omvärlden.

Dock är de inte protektionister om man får tro dem själva:

”Detta är inte en fråga om protektionism utan om att ta ett första steg i en riktning där vi tar ansvar för vår del av den hållbara matproduktionen i världen. Vi menar att sökandet efter en lösning på de framtida globala klimat- och miljöproblemen måste ta sin början i matförsörjningen, det är så framtidens globala samhälle kan skapas.”Detta är ett typexempel. ”P-ordet” han gått samma väg som ”R-ordet”. Motståndet och misstänksamheten mot det främmande blir allt mindre opportunt i en globaliserad värld. Istället hittar man på en rad förment humanitära argument för sin hållning.

Jag är på väg till York för att gå på vikingamuseet, apropå frihandel, och hinner inte just nu göra en längre utläggning om forskarnas argument, men kan konstatera att de drar upp det gamla självförsjörjningsargumentet som ett skäl mot (!) handel.

Visst. Blir det världskrig och sabelskrammel runt våra gränser har vi bara någon veckas mat. Å andra sidan har vi bara bensin och datorer för en begränsad tid. Och om man tittar ännu närmare så klarar sig varken Uppsala eller Söders höjder höjder i Stockholm vidare länge.

Kanske läge för stadstullar?