ISDS-klausul viktigt i avtal med Kina

Möjligheten att ISDS försvinner ur TTIP-avtalet oroar diplomater. I ett framtida avtal mellan EU och Kina är en ISDS-klausul närmast nödvändig. Om en sådan inte finns med i ett avtal med USA kommer Kina knappast acceptera en.

Det skriver Euractive.com i en artikel av James Crisp.

Länder tenderar i handelsförhandlingar att påverkas av vad andra nationer får för villkor. Exempelvis är ett skäl till att USA vill göra färdigt TPP först och TTIP senare att USA räknar med att EU i TTIP-avtalet kommer ställa en del hårdare villkor kring miljö, arbetsrätt och liknande. Om det blir klart först kommer länderna som skall ingå TPP-avtalet att kräva samma villkor. Det är en fråga inte bara om faktiska förhållanden, utan även om prestige. Ingen vill känna att han sålt sig billigare än nödvändigt. Det omvända, att TPP-avtalet kommer att innehålla sådant som EU-länderna propsar på, är mindre sannolikt.

Det lär knappast gå att motivera ISDS i ett avtal med Kina om det inte finns med i ett avtal med USA. ”Ni har ett så uselt rättssystem” är inte ett argument som kommer att fungera mot Kineserna.

Överhuvud taget finns det ingen riktig ”likabehandlingsprincip” när EU förhandlar med olika länder. I EU:s förhandlingar med asiatiska länder tas bland annat dödsstraffet — som bland annat Kina och Malaysia tillämpar — upp som ett problem. Men ingen har talat om dödsstraffet i samband med TTIP-förhandlingarna trots att även USA tillämpar det.

Men sammantaget är möjligheterna till internationell skiljedom i ett avtal med Kina ett starkt argument för att ta med det även i TTIP.  I Kina är det närmast omöjligt för en utlänning att få rätt mot en kines i domstol och kinesiska staten agerar ofta oförutsägbart.

 


Taggar: Kina
Kategorier: Frihandel, EU, ISDS