Kina berett till kompromisser för frihandelsavtal med Australien?

Kina och Australien är (återigen) på väg mot ett handelsavtal. Åtminstone enligt Australiens utrikesminister Julie Bishop och Kinas utrikesminister Wang Yi som träffades i Australien i helgen. Kina och Australien har numera regelbundna möten som två av de starkaste aktörerna i regionen både militärt och ekonomiskt.

Samtalen om frihandel har pågått sedan 2005, men har gnisslat på frågan om investeringsbegränsningar för statliga företag. Australien har naturligt nog sett med viss misstänksamhet på en framtida situation då kinesiska staten kan köpa sig inflytande över Australiens ekonomi och näringsliv. Kina är speciell som handels- och investeringspartner på grund av att dess näringsliv är totalt statskontrollerat.

Frågan är om Kina är berett till kompromisser. Japan och Sydkorea har avtal med Australien, och TPP-avtalet är på gång, tillsammans med TTIP mellan USA och EU. Till och med Kina måste fundera över konsekvenserna av att bli ställt utanför, när ett antal stora nationer stärker sitt handelssamarbete.

 

 


Kategorier: Frihandel, TPP