Kina vill också ha handelsavtal med EU

Kinas president Xi Jinping önskar ett handelsavtal med EU enligt Financial Times.

“Together we make up one-third of the global economy. We must actively explore the possibility of a free trade area and the goal of bringing [annual] bilateral trade to $1tn by 2020,” Mr Xi told an audience in Bruges. “We must work to make China and the EU the twin engines for global economic growth.”

Det är uppenbart att detta skall ses som ett försök att behålla initiativet. Förutom TTIP mellan USA och EU är ett antal stora handelsavtal på gång runt om i världen.

Och man kan vara säker på att Xi Jinpings perspektiv inte är de närmaste månaderna eller åren. Han är väl medveten om att Kinas kostnadsläge inte kommer att vara förmånligt i all oändlighet. Löneökningarna är snabba. Medelklassen (och antalet snuskigt rika) växer snabbt. Krav på sociala reformer kommer för eller senare.  Kina måste på allvar bli en del av världsekonomin, inte bara den plats där saker tillverkas.

Vi äger alla ett otal kinesiska produkter. Den dator detta skrivs på, och den dator, läsplatta eller telefon den läses på, är med största sannolikhet tillverkade i Kina. Men hur många av dessa produkter är designade eller utvecklade i Kina?

Hur många kinesiska varumärken känner du till? Rockgrupper, filmer, författare (som inte har fått nobelpriset eller sitter i fängelse)?

Svaret är ”inte så många”.

Och det är Kinas problem. På lång sikt är det inte i sammansättningsindustrin de stora förädlingsvärdena finns.

För att flytta sig upp i värdekedjan krävs mer integration på alla områden. För Kinas del gäller det att inte halka efter och tvingas gå in i samarbeten där andra har ställt upp villkoren.


Taggar: Kina, Xi Jinping
Kategorier: Frihandel