Kineserna köper allt mer australiskt vin — och det är lyxvinerna som ökar mest

Nu kommer resultaten av det frihandelsavtal Australien ingick med Kina, Japan och Sydkorea den 20 december. Livsmedelssektorn har fått ett tydligt uppsving och framför allt efterfrågar den kinesiska medelklassen australiensiska kvalitetsviner skriver Australiens Huffington Post.

Det totala värdet är 2,1 miljarder australiensiska dollar, vilket är upp 13 procent. Kina är den näst största importören efter USA och har ökat sin import med 64 procent. Hong Kong har ökat med 17 procent och USA med fyra, vilket betyder att kineserna nu slurpar i sig mer Australiensiskt vin än amerikanerna.

Och det är framför allt de bättre vinerna som ökar. Vinet som ligger på över 10 dollar litern i exportledet (vilket innebär att det i butiken är ett dyrt vin) har ökat med 91 procent och mest har vinerna som kostar över 50 dollar ökat. De riktiga lyxvinerna står för 30 procent av det övre segmentet.

Detta är det intressanta med handel. Det var naturligtvis inte oväntat att vinexporten skulle öka när länderna fick ett frihandelsavtal, men att ökningen skulle bli så stor och i de produktsegmentet var det ingen som väntat sig. Men den kinesiska medelklassen går samma väg som all annan medelklass. Den blir allt mer miljö- och hälsomedveten och Australien uppfattas som ett land med bra miljö och hög hygienisk standard på sina produkter. Ett bra land att köpa kvalitetsvin från med andra ord.

En lustig detalj är att chardonnay-viner tappar inte bara marknadsandelar utan även totalt sett. Har världen (eller Asien) börjar tröttna på sötaktiga vita viner?

Utvecklingen har av allt att döma just med frihandelsavtalen att göra. Japan och Sydkorea har en liknande utveckling.

 

 

 

 

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel