Klockrent budskap från USA:s jordbruksdepartement

Imponerande klart av Darci Vetter från USA:s jordbruksdepartement om hur de ser på TTIP-förhandlingarna i detta videoklipp från Vieuws.com.

Darci Vetter, Deputy Under Secretary at the US Department of Agriculture, blir intervjuad av AGRA FACTS journalist Rose O’Donovan under Forum on the Future of Agriculture 2014. Intervjun handlar om  TTIP ur ett jordbruksperspektiv.

Det intressanta är dels med vilken ohygglig proffsighet och fokus Darci Vetter hanterar frågorna, och dels hur hon hela tiden återvänder till att frågan om hur EU och USA skall kunna komma överens bör avgöras genom vetenskaplig utvärdering. Hon påpekar också att det inte finns några förutbestämda krav. Man går till förhandlingsbordet beredd att diskutera allt och finna lösningar som förhoppningsvis är acceptabla för alla.

Detta står tyvärr i skarp kontrast till EU:s talespersoner som gått ut med stålblanka deklarationer om vad man inte kan tänka sig gå med på. Alla som vet något om förhandlingar inser att detta är en dålig taktik. Antingen strandar man förhandlingarna och det är uppenbart att man själv sitter med Svarte Petter. Eller så måste man kompromissa, och de spelar det ingen roll hur briljant kompromissen är. Man framstår ändå som förlorare.

 


Kategorier: TTIP, USA