Kommer Trump ha avslutat — och ”vunnit” — handelskrigen lagom till presidentvalet 2020?

Trump har chansen att ge bilden av att handelskrigen med Kina och EU är vunna och avslutade. Det har förstås inte hänt särskilt mycket alls, utom att en stor mängd osäkerhet har skapats. Men Trump är en mästare på att röra till saker så att ingen har koll, och sen kliva fram ur stridsdammet med tvärsäkra påståenden. 

Det svänger fort i USA:s handelspolitik.

För några dagar sedan lät det på president Donald Trump som om ett avtal mellan USA och Kina var nära förestående.

Men knappt hade detta sjunkit in så gav Robert Lighthizer ett helt annat besked.

Problemet är följande. Ett avtal där kineserna förbinder sig att köpa lite mer soyabönor, flygplan och kolväten är bra, men knappas värt så mycket.

Trumps administration har insett att grundproblemet trots allt inte är USA:s underskott i handelsbalansen. Eller att man i vilket fall vill tala om något annat. Det är presidentval nästa år och målet att minska USA:s handelsunderskott kommer inte att uppnås. Tvärt om förefaller det sannolikt att öka.  Så istället talar Trump nu om mer konkreta och verkliga problem, nämligen Kinas likgiltighet för intellektuella rättigheter, tvång för utländska företag att dela med sig av teknik, landets sammanblandning mellan statligt och privat och andra strukturella frågor.

På plussidan kan sägas att till skillnad från handelsbalansen är det riktiga problem.

På minussidan finns att överenskommelser om de frågorna är genuint svåra att följa upp och kontrollera efterlevnaden av. Det krävs i praktiken mycket detaljerade avtal där länderna kommer överens om att samarbeta på tjänstemannanivå med stor öppenhet och tydliga kriterier. Ett ytterligare aber är hur man skall få kineserna att lova sluta med industrispionage och att manipulera sin valuta, med tanke på att de inte erkänner detta till att börja med.

Men kanske är Trump beredd på att skriva ett avtal som har stora brister. Kina lär inte ha problem med att lova saker de ändå inte behöver följa. När det gäller NAFTAS:s efterföljare och det nya avtalet med Sydkorea har de omförhandlats under stora åthävor, utan att slutresultatet blivit så mycket annorlunda.

Men med att Kina-avtal kan Trump hävda att han vunnit handelskriget.  Kina har gått med på att avtal och i USA ser det ut som om antalet industrijobb faktiskt har ökat. Men det är inte förvånande. USA har en tillväxt på 200 000 jobb per månad och har haft jobbtillväxt 100 månader i rad. Att det sker en viss tillväxt i antalet industrijobb är inte förvånande och majoriteten av jobb är i tjänstesektorn. Dessutom är jobben inte särskilt väl betalda. Löftet om fler traditionella industrijobb med hyggliga löner kommer inte att uppfyllas.

Med andra ord är bilden tvetydig. Men genom ett avtal och Trumps vanliga, närmast hänsynslösa sätt att ta initiativet i debatten och styra agendan kan han ge bilden av att handelskriget är över och att han vunnit. Samma gäller för övrigt handelskriget med EU som nu övergått i avtalsförhandlingar. Kärnan i Donald Trumps handelspolitik var dessutom att tvinga andra länder till förhandlingsbordet.

Och det är bara 20 månader kvar till nästa presidentval i USA.


Taggar:
Kategorier: Frihandel