Kul exempel på TTIP-kritik kryddar DN-ledare

DN har en utmärkt ledare som går ut på att Stefan Löfven skall vara tydligare i sitt stöd till frihandel och TTIP.

Han har gjort en del. Bland annat nämndes handeln i Löfvens regeringsförklaringen. Men det är alldeles klart att TTIP behöver stöd och en svensk statsminister med rötterna i fackföreningsrörelsen är en auktoritativ röst. Löfven är kanske skadeskjuten i ett svenskt perspektiv, men på många håll i EU och världen är regeringskriser och extraval vardagsmat.

Ledaren avslutas med ett par kul iakttagelser när det gäller de rätt bisarra argument som präglar TTIP-kritiken (det finns rimlig och saklig kritik mot delar av nästan alla frihandelsavtal och TTIP kommer inte heller bli perfekt, men huvuddelen av dagens TTIP-kritik är rätt udda, milt talat):

”Europas protektionistiska kör sjunger allt starkare. Frihandelssamtalen har väckt en reaktion som alltmer liknar den transatlantiska antiglobaliseringsrörelsen under 1990-talet.

Myterna är bekanta. Inför Världshandelsorganisationens möte i Seattle 1999 sades det att currypatent skulle döda de indiska restaurangerna. I dag är det klordoppade kycklingar som spökar.

Då liksom nu sägs investeringsavtal leda till företagsdiktatur och välfärdsstatens död. Sveriges ansvarige minister Mikael Damberg (S) är för regler som är tänkta att skydda investeringar mot godtyckliga statliga ingrepp. Delar av den socialdemokratiska familjen och LO-förbunden säger dock nej, liksom Miljöpartiet.

Stefan Löfven borde höja rösten, skingra myterna och formulera ett tydligare stöd åt ett avtal som svensk och europeisk ekonomi behöver.”


Taggar: DN, Löfven
Kategorier: TTIP