Lite tuffare tag, tack…

Här är ett typexempel på hur man undergräver sin egen position och möjlighet att få igenom TTIP-avtalet genom att vara defensiv.

Bertil Heerink som är generaldirektör för branschorganisationen Cosmetics Europe intervjuas av EurActivs Henriette Jacobsen.

Han bedyrar att inga ämnen som är förbjudna i EU kommer att återkomma på den europeiska marknaden genom TTIP-avtalet.

En bekväm hållning. Men det vore på sin plats att påpeka att amerikanskt smink 1) faktiskt inte är farligt och 2) redan finns i enorma mängder i Europa; miljoner européer köper varje år smink i USA och tar hem. Ingen har hört talas om några problem med just amerikanskt smink.

USA har minst lika hård lagstiftning kring miljö och hälsa som vi har i EU. Skillnaden är att de i vilket fall på papperet ställer högre krav på att risker faktiskt skall vara vetenskapligt dokumenterade. Men det är en högst rimlig princip: förbud bör grunda sig på fakta, inte på allmän ängslan.

Är man för TTIP bör man rimligen var lite tuffare i debatten. Det går aldrig att vinna en debatt genom att totalt anpassa sig till motståndarens verklighetsbild. Särskilt inte om den i huvudsak grundar sig på fria fantasier.

 

 

 


Taggar: Smink
Kategorier: TTIP, USA