Merkel kämpar vidare för frihandeln

Tyskland är just nu den starkaste rösten för frihandel i världen.

På G20:s finansministermöte i helgen kommer Angela Merkel att försöka förmå länderna att anta ett dokument med 20 punkter för en väl fungerande ekonomi. Punkterna kommer handla om sådant som Tyskland uppfattar som viktigt för stabilitet och tillväxt som finans- och penningpolitik, stabilt bankväsendet och inte minst frihandel.

Enligt anonyma källor har frasen ”resisting all forms of protectionism” strukits ur texten i ett försök att få med USA på båten, medan Kina motsätter sig den typen av kompromisser.

USA är kritiska mot vad de menar är en undervärderad Euro som stimulerar export från EU till USA och Trump har talat om en gränsskatt på 35 procent på europeiska bilar.

Säga vad man vill om Trump, men han flirtar fortfarande med sina marginalväljare. Gränsskatten gynnar dem på bekostnad av demokraterna i de stora kuststaterna (och Texas, men där har han inte marginalväljare utan kärnväljare — fortfarande…) och en 35-procentig skatt på Audibilar lär inte drabba så många i rostbältet. Å andra sidan tillverkas Mercedes och BMW:s SUV:ar i USA och drabbas således inte av någon gränsskatt. Istället gynnas exporten (70 procent) från de fabrikerna (medan vinsterna till sist hamnar i Tyskland…). Den amerikan som vill ha en vräkig tysk bil kan helt enkelt köpa en amerikansk tysk bil istället för en tysk tysk bil.

Men just nu är allt oklart. Kina och Tyskland i kamp mot USA för friheten. Vem hade kunnat tro det?

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel