När hörde Malmström talas om ISDS?

”För ett halvår sedan hade jag ingen aning om vad ISDS är…” sade Cecilia Malmström häromdagen. Men det var ungefär då hon blev godkänd som handelskommissionär. Om det är sant är det extremt förvånande. Frihandelsbloggen skrev om ISDS för över ett år sedan, och då var debatten i full gång. 

DN har nog missat lite när det gäller TTIP.

”Ännu inget frihandelsavtal mellan EU och USA – trots åtta försök” är rubriken på en artikel i dagens tidning som ger intrycket av att den åttonde rundan just avslutats.

Men den avslutades för nästan tre veckor sedan. Slutkommunikén här.

Och framför allt finns det knappast någon som trodde att avtalet skulle vara i hamn redan. Man hoppas på att det skall bli klart under Obamas presidenttid, men även det är ganska optimistiskt. Handelsförhandlingar kan dra ut på tiden hur mycket som helst eftersom ständigt nya detaljer dyker upp som måste redas ut. Är det i något sammanhang talesättet ”djävulen sitter i detaljerna” stämmer så är det i samband med handelsavtal.

Nu föranleddes artikeln i DN inte av förhandlingsrundan utan av att  handelskommissionären Cecilia Malmström varit  i Berlin och deltagit i en TTIP-hearing som arrangerades av Socialdemokraterna (SPD).

Inte helt oväntat var det (i vilket fall enligt DN, men det bär trovärdighetens prägel) en ganska avslagen tillställning, med de obligatoriska protesterna utanför och halvhjärtat försvar för TTIP av  SPD-ordföranden Sigmar Gabriel.

Det är oroande. Om SPD släpper sitt stöd för TTIP faller av allt att döma avtalet.

Tyska politiker har det senaste decenniet blivit sällsynt oförmögna att stå emot högljudda opinioner. De ger ofta intrycket att inte ens orka argumentera.

Vad som också förvånar är den politiska okunskapen kring ISDS som har öppnat upp för ren mytbildning.

”För ett halvår sedan hade jag ingen aning vad ISDS är, här verkar alla veta det, sade hon [Cecilia Malmström] till DN efter hearingen.”

Med reservation för att Malmström kan ta fel när det gäller tidsperspektivet, är detta uttalande synnerligen märkligt. Den 22 januari 2014, för över ett år sedan, skrev Frihandelsbloggen för första gången om ISDS. Redan då var debatten om ISDS i full gång och de myter vi ser från TTIP-motståndarna idag fanns redan färdigutvecklade.

Att Cecilia Malmström inte hade en aning om vad ISDS var för något för sex månader sedan låter helt osannolikt. Det var ungefär då hon godkändes som handelskommissionär.

 

 

 

 


Kategorier: ISDS