Nattmanglingar i TPP-förhandlingarna — nu eller aldrig (eller kanske senare…)

TPP-förhandlingarna har pågått dygnet runt sedan onsdagen. En presskonferens skulle ha hållits i går, söndagen den 4 oktober, men ställdes in och förhandlingarna fortsätter på övertid nu på måndagen.

Det är hög nivå.  Ekonomi- och handelsministrarna som samlats för att komma överens och president Obama har personligen intervenerat genom att bland annat tala med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull på telefon.

Enligt Japans ekonomiminister Akira Amari är ett avtal att vänta och rykten säger att avtal kring bilar och medicinpatent är avklarade, men mejeriprodukter fortsätter att vara en stötesten. Australiens handelsminister Andrew Robb säger däremot att problemen handlar om medicinpatent.

Även andra bud om vad som håller förhandlingarna på gång finns. Detta är typiskt för slutfasen i förhandlingar, särskilt när det handlar om nattmangling. Ingen har hela bilden och folk är extremt trötta.

Förnuftet i att avsluta viktiga förhandlingar som en uthållighetstävling i ett vara vaken kan starkt ifrågasättas. Erfarenheten är dock att om man pausar så att alla får tillräcklig vila återkommer folk till förhandlingsbordet med nya krafter, förslag, idéer och har hittat nya detaljer som kan ge problem och måste redas ut. Då tar förhandlingarna aldrig slut.

Mycket talar för att detta är sista chansen för TPP på ett tag. Snart är även USA inne i en valrörelse och då kommer ingenting att hända. Regeringarna i Japan och Kanada sitter redan med det problemet.

 

 

 

 


Kategorier: TPP