Nu startar arbetet med bättre digital handel i EU

Har ni tänkt på att medan det mesta annat funkar helt friktionsfritt när vi reser inom EU blir plötsligt användandet av det mest internationella vi har, internet via vår smartphone, både krångligt och presumtivt ruinerande när vi passerar Öresundsbron eller landar i London. Det beror på att samordningen av digitala tjänster är usel. Nu kommer det — förhoppningsvis — att lösas.

Nu gäller det bara att se till att politikern och EU-byråkratin inte blir helt besatta av det för dem alltid närvarande problemet med barnporr/knark/terrorister och tar chansen att en gång för alla utplåna möjligheter till personliga integritet. Även om internet är ett viktigt verktyg för handel och ekonomisk utveckling finns det även andra funktioner och värden som är viktiga.

EU-projektet att skapa en digital inre marknad inom EU har gått lite under radarn. Debatten kring TTIP har varit högljudd och dränkt allt annat. Inget kan ju som att USA är inblandat få den professionella proteströrelsen att titta upp från naveln, snöra på sig sandalerna och damma av slagorden.

Men den 25 mars presenterades i vilket fall projektet att skapa digital inre marknad inom EU.

Pressmeddelande från kommissionen här.

Information från kommissionen på svenska här.

Factsheet här.

Webbsida för projektet här.

Meningen är att lösa en rad problem när det gäller internets funktion och förutsättningarna för e-handel.

Överraskande nog är internet, trots sin gränsöverskridande karaktär, minst lika handikappat av nationella gränser som den fysiska verkligheten. Det kan vara sådant som olika momssatser, eller att den svensk som vill handla av ett tyskt företag i Tyskland dirigeras tillbaka till en svensk e-handelssida med högre priser. En osäkerhet kring fysiska leveranser och hur man hanterar eventuella klagomål, säkra betalningar (som inte känns oändligt krångliga).

Det handlar också om radiofrekvenser för digitalt bredband, regler för datasäkerhet som ger förutsättningarna för molntjänster, copyright och mycket annat. Medan vi har gemensamma regler för bananer i EU har vi 28 regelverk när det gäller en av de viktiga tekniska förutsättningarna för ekonomisk tillväxt.

Det är lite ironiskt att den nyaste och mest internationella delen av vår samhällsservice är den som mest påminner om det gamla Europa.

Nu gäller det att utvecklingen blir rätt. Det finns de som föraktfullt talar om idén om ekonomisk frihet i EU i termer av ”EU som krämarunion”.

Men det finns ett värre alternativ: DDR 2.0.

Förhoppningsvis kommer Kommissionen att hantera copyright och integritetsfrågor bättre nu än de gjorde i samband med det gamla ACTA-avtalet. Det var förmodligen bättre än sitt rykte, men det fullständigt krossades i parlamentsomröstningen 2012 med 478 röster mot 39 (165 avstod).

Det är ju som sagt rätt störande de gamla nationsgränserna i EU är mer närvarande på nätet än i verkligheten.

 


Kategorier: Frihandel