Nytt medvetande om värdet av banden över Atlanten

PM Nilsson skriver i dagens DI (ännu ej på nätet) om den långsiktiga intressekonflikt som blottas i den senaste tidens misstänkta u-båtskränkningar. Ryssland är på väg att återta sin roll som stormakt och återför därmed Europa (och världen) till en situation vi trodde var förpassad till historien. Säkerhet i form av militär dominans istället för samarbete.

Nilsson påpekar de ideologiska och mentala skillnaderna mellan dagens Putin-ryssland och väst.  Att från demokrati och rättsstat till öppenhet, postmilitära värderingar och stjärnfamiljer: ”Om Rysslands regering hetsar mot homosexuella går västs regeringar i Pridefesttivaler.”

Han påpekar också det självklara i Ryssland (vi talar här om Ryska staten, inte det ryska samhället där det naturligtvis också finns toleranta och demokratiska krafter) har ett intresse av att gemenskapen mellan de demokratiska länderna inom EU och banden med USA bryts upp. De nationalistiska krafterna som hotar EU:s sammanhållning är i Rysslands intresse, liksom vänster- och miljöpartierna med en isolationistisk och protektionistisk agenda. Ett splittrat EU som avvisar både säkerhetssamarbete och handel över Atlanten är en rysk dröm.

Det är ur detta perspektiv man också måste ses debatten om frihandelsavtalet TTIP.

Ett fördjupat samarbete mellan EU och USA handlar om mer än handel och ekonomi. Det är nog så viktigt.  Men det handlar också om fördjupad kulturell och politisk samhörighet mellan de mest utvecklade samhällena när det gäller öppenhet, tolerans, rättsstat, demokrati och globalisering.

Forskaren Daniel Hamilton talade om detta på Utrikespolitiska Institutet förra månaden, och tankarna finns utvecklade i en helt ny bok som finns som gratis PDF här.

TTIP är så mycket mer än handel eller hormonkött och klortvättad kyckling (som ändå inte kommer släppas in i EU). Ett avtal kommer att stärka demokratin och öppenheten i världen. Ett havererat avtal blir en seger för nationalismen och andra krafter som vill splittra EU på nationalistisk grund eller försvaga det som är EU:s fundament: den inre marknaden.

USA klarar sig nog. Förlorarna blir vi i EU. Vinnare blir Putin-ryssland. Det är i grunden detta debatten handlar om.

 


Kategorier: EU, TTIP, USA