Obama står för oberoende rättsskipning mot fransk politisering

En del av kritiken mot TTIP säger att företag kommer att kunna stämma stater. Det gillar inte socialisterna i Frankrikes regering.

Men de gillar inte heller att (trumvirvel..) stater kan ”stämma” företag. I all fall inte om det är USA som lägger böter på ett franskt företag. Den franska storbanken BNP Paribas drabbas av att betala den nätta summan av 10 miljarder dollar (mycket pengar även i dessa sammanhang) för att ha brutit USA:s sanktioner mot Sudan, Iran och Syrien under åren 2002 till 2009.

Laurent Fabius, Frankrikes finansminister, är enligt SvD (TT-artikel) upprörd och säger att detta kan komma att få negativa konsekvenser för de frihandelsförhandlingar (TTIP) som pågår mellan USA och EU.

Men Barack Obama har gjort klart för sin franske kollega François Hollande att USA inte har för avsikt att sänka böterna.

”Rättsskipning avgörs inte av politisk lämplighet” säger Obama.

Det känns faktiskt lite tryggt att någon stans i världen finns det ledare som i alla fall säger detta. Det finns nog fall då Obama skulle bli en aning besvärad av detta uttalande. Men det är i alla fall tydligt sagt. Rättsstaten kräver att rättsskipningen är oberoende av politiska hänsyn, även på internationell nivå.

 

 

 

 


Kategorier: TTIP