Oberoende skiljedom nödvändig

Kanada kan inte lita på USA:s domstolar. Hur skall en utländsk företagare kunna lita på nationella domstolar i EU. Oberoende skiljedom behövs.

Frihandelsbloggen skrev i tisdags om Trumps motstånd mot tvistelösningsmekanismen i NAFTA-avtalet, den så kallade artikel 19.

Kanada vill ha kvar den eftersom de inte litar på att USA alltid följer avtal och inte heller litar på att amerikanska domstolar är objektiva.

”We need to keep the Chapter 19 dispute resolution because that ensures that the rules are actually followed. And we know we have a president who doesn’t always follow the rules as they’re laid out” sade Kanadas premiärminister Justin Trudeau i veckan.

Detta har bäring på den europeiska debatten om ISDS-paragrafen och internationell skiljedom i frihandelsavtal EU ingår. Ett argument mot skiljedom är att behovet inte längre finns. EU har moderna rättssystem som kan användas av företag som känner sig felbehandlade av staten i frågor som berör handelsavtalen.

Men uppenbarligen litar inte ens ett par av världens mest utvecklade rättsstater på varandra. Och det har inte att göra med Donald Trump enbart, utan även med erfarenheter av tidigare administrationer.

Mot den bakgrunden framstår det som rimligt att ha oberoende tvistelösning i frihandelsavtal även i framtiden.

Om inte Kanadensiska staten kan lita på amerikanska statens domstolar, kan förmodligen inte en enskild företagare i tvist med låt oss säga Bulgarien, Grekland eller Belgien lita på de ländernas domstolar.

En oberoende, internationell rättsordning behövs.


Taggar:
Kategorier: Frihandel