Partiell vapenvila i handelskriget

Trump startar krig men utlyser omedelbart vapenvila. Kanske inser han att ett handelskrig nu kommer ett ge negativa effekter vid kongress- och senatsvalen. Rationaliteten vore då att visa styrka genom att starta kriget, men skjuta upp de kostsamma slagen. 

USA:s president Donald Trump lyckas verkligen ställa till en totalt röra i världshandeln. Först infördes tullar motiverade av säkerhetsskäl. Men efterhand insåg presidenten förmodligen det orimliga i att av säkerhetsskäl ge sig på sina allierade i EU (NATO) och länder som Korea och Australien. Uppskov med tullarna alltså vilket leder till att EU väntar med sina motåtgärder. Vapenvila i handelskriget mot vännerna i vilket fall.

Istället ger sig Trump på Kina. Anledningen är att Kina inte spelar riktigt rent. Det finns starka indikationer på att Kina systematiskt försöker komma över ekonomiskt lönsam eller strategiskt viktigt teknologi på ganska aggressivt sätt och gynnar sina intressen genom dolda subventioner.

Frågan är förstås om högre tullar mot Kina är ett verksamt vapen mot detta. Kineserna kommer att slå tillbaka och har fördelen av att regimen inte behöver bekymra sig om konsekvenserna för den egna befolkningen.  Trump däremot kommer att få problem när jobb börjar försvinna i USA:s industri som ett resultat av högre stålpriser. USA:s jordbrukssektor är dessutom känslig för Kinas motåtgärder. Durra, soya, fläskkött är stora exportprodukter där Kina är dominerande kund. Men Kina är även stor kund när det gäller verkstadsteknisk utrustning, flygplan och mycket annat.

Kinas handelsminister säger att Kina inte vill ha handelskrig, men inte tvekar att utkämpa ett sådant om det blir nödvändigt.

För att ytterligare öka förvirringen stämmer nu USA Kina inför WTO:s tribunal. Det är förvisso ur en synpunkt rimligt, men Trump har ju hittills varit mycket negativ till WTO och bland annat dröjt med att utse domare till WTO:s skiljedomssystem vilket på sikt underminerar det. USA har sedan starten av WTO varit en av de stora nyttjarna av systemet — möjligen har den kunskapen sjunkit in.

För Trumps del är problemet att om ett handelskrig startas i närtid, kommer de negativa effekterna börja bli synliga lagom till det amerikanska valet i november. Och effekterna drabbar inledningsvis främst industriarbetare, folk i detaljhandeln och låginkomsttagare som är beroende av prisvärda importprodukter. Det är förvisso en myt att Trumps väljare bara består av red necks och hard hats, men det var genom att skickligt fånga i de väljarna på marginalen i vissa delstater han vann presidentvalet.

Kanske är Trumps tanke att visa sig handlingskraftig genom att starta ett handelskrig men skjuta upp slagen till närmare valrörelsen. Då kommer inte de negativa effekterna bli så stora till valet. Efter valet kan han sluta fred och därmed vinna prestigepoäng som förnuftig. Dessutom kan han med sedvanlig fräckhet deklarera att han vunnit kriget.

Återstår alltså att se om denna hypotes håller. Agerandet mot Kina de kommande veckorna ger svart.

 


Taggar:
Kategorier: Frihandel