Politisk dokusåpa på hög nivå

Det politiska spelet om TTIP och investeringsskyddet (ISDS) börjar bli i Hollywoodklass.

Processen i omvänd tidsordning:

1. Den 22 oktober tog Jean-Claude Juncker (som det tycktes) avstånd från ISDS. Men det han sade kan också tolkas (anser t ex jag)  som att han inte tar avstånd och samtidigt skjuter frågan till sin vän kommissionären Frans Timmermans. Min tolkning kan ifrågasättas, men den  delas av den starkt TTIP-kritiska bloggen TTippen.se

2. Den 21 oktober skrev 14 regeringar, bland annat den svenska genom näringsminister Mikael Damberg, ett brev till kommissionen (Cecilia Malmström) med en uppmaning att ISDS skall vara med i TTIP-avtalet.

3. Det finns dessutom ett rykte om att Cecilia Malmström hade hotat avgå redan innan hon tillträtt som kommissionär om inte ISDS finge vara kvar som möjlighet i förhandlingarna om TTIP-avtalet (ISDS-delen av förhandlingarna är ”frysta”, men ISDS är inte borta).

4. Vilket bär en viss trovärdighet mot bakgrund av vad som faktiskt hände innan hon tillträdde. Då offentliggjordes en version av Malmströms skriftliga svar till parlamentet inför kommissionsutfrågningarna där hon motsatte sig  ISDS. En version som hon sedan kraftfullt tog avstånd ifrån. Misstankar finns således att någon hade förmått Malmströms kansli att skriva något som Malmström skulle ha varit tvungen att acceptera. Men Malmström har varit med förr och kan spelet. Hon gick ut hårt, ändrade skrivningen till sin egen ståndpunkt.

Rätt stor dramatik med andra ord som förmodligen har sin upprinnelse i den överspända och verklighetsfrånvända debatten om ISDS. Juncker tog avstånd för att säkra sin kandidatur som kommissionsordförande och har haft svårt att ta sig ur det hörn han målade in sig i. Malmström som förstår frågan ville inte ta avstånd utan tog strid (till Junckers förvåning, sannolikt). Juncker har tagit ifrån henne frågan. Enligt Peter Spiegel på Financial Times skulle hon ha avgått om hon varit minister i en vanlig regering. En kittlande ståndpunkt, men irrelevant; Malmström är inte minister i en vanlig regering. Kommissionärerna har ett betydligt starkare personligt mandat.

En pikant faktor för svensk del är att den svenska regeringen genom Damberg är för ISDS, medan regeringspartnern Mp är stenhårt emot. Dessutom är LO emot ISDS.

Den som vill ha mer politisk action kring TTIP och ISDS i framtiden kommer inte att bli besviken.