Seger för frihandelsvänner — Obama fick TPA

President Obama fick under veckan TPA av kongressen enligt Washington Post, det vill säga rätt att förhandla fram TPP-avtalet. Kongressen sen måste antingen avslå eller godkänna det utan att kunna göra förändringar.

Det är en viktig seger för Obama. I praktiken betyder det att de som vill stoppa avtalet nu tvingas komma ut som protektionister. De kan inte göra den klassiska taktiska manövern att låtsas vara för avtalet men stoppa det genom att driva igenom någon liten förändring och beskylla de andra för att vara prestigefyllda och inte acceptera den.

Detta innebär ett stort steg på vägen mot att få TPP på plats, ett avtal USA prioriterar före TTIP. Anledningen är bland annat att Kina är en konkurrent om inflytandet i Asien. Kina har hittills inte velat samarbeta eftersom man är så stor att man kan bestämma villkoren, men TPP ändrar detta. Det betyder att Kina nu agerar för att på olika sätt stärka sin position. Det finna alltså en tidsaspekt som gör att Obama vill marschera raskt med TPP.


Taggar:
Kategorier: Frihandel, USA, TPP