Spiken i kistan för den som inte sökt dispens

Trumps ståltullar hotar amerikanska företag. Därför finns det en möjlighet att söka dispens från tullarna. Såvitt någon minns var det inte ett av Trumps vallöften. 

Protektionism kan se snyggt ut på ritbordet:

Problem: Vi importerar för mycket och exporterar för litet. Det beror på att utlänningarna 1) lurar oss genom att manipulera sin valuta eller ge dolda subventioner eller 2) har fräckheten att vara fattiga och jobba till för låga löner. Jobb här hemma i fosterlandet försvinner.

Lösning: Höj tullarna så importerar vi mindre och blir mer självförsörjande. Jobben och pengarna stannar i landet.

Men i verkligheten är det förstås inte alls så enkelt.

Import sker nämligen av ett skäl; att de importerade produkterna är bättre och/eller billigare än de produkter som man kan tillverka i det egna landet. Ingen köper från andra sidan jorden produkter han kan köpa bättre och billigare från grannföretaget.

Och en stor del av de produkter som tillverkas i det egna landet bygger på importerade insatsvaror och komponenter. Säljs de produkterna i hemlandet blir de dyrare av tullarna, säljs de på världsmarknaden blir de mindre konkurrenskraftiga.

Kom också ihåg att detta sker även om de länder man handlar med är smarta nog att inte tillgripa några motåtgärder. Men oftast gör de som vi i EU och inför strafftullar för att USA har höjt sina tullar. Det vill säga man hämnas genom att skjuta sig själv i foten. Visst, EU:s strafftullar ställer till problem för USA, men de ställer också till problem för EU:s egna konsumenter och företag.

Ett bra exempel är att USA:s största spiktillverkare enligt CNN  nu varslar anställda och riskerar att gå i konkurs på grund av USA:s ståltullar.

”The Mid-Continent Nail plant in Poplar Bluff, Missouri, laid off 60 of its 500 workers last week because of increased steel costs. The company blames the 25% tariff on imported steel. Orders for nails plunged 50% after the company raised its prices to deal with higher steel costs.

The company is in danger of shutting production by Labor Day unless the Commerce Department grants it an exclusion from paying the tariffs, company spokesman James Glassman told CNN’s Poppy Harlow.

Mid-Continent Nail is ”on the brink of extinction,” he said.

Glassman said the company might relocate to Mexico, where it could buy the steel without the tariffs — and then export the finished nails back to the United States without tariffs, which only apply to raw materials.

”It’s obviously an option,” said Glassman about moving to Mexico. ”It absolutely is something this company does not want to do. It wants to save the jobs in Poplar Bluff, Missouri.””

Nu är det förstås inte så att USA:s regering är dummare än att de förstår att företag kan drabbas av deras egen politik. De har därför infört ett dispenssystem. Hittills har 21 00 företag ansökt som dispens.

Hur många byråkrater går åt för att hanterar 21 000 ansökningar om dispens?

Tyvärr hade vår spiktillverkare missat att ansöka i tid.

Hur kunde de missa något sådant?

Kanske för att de är experter på att tillverka bra spik, och inte på att söka dispenser för att staten inte helt i onödan skall driva dem i konkurs?