Produktivitet — inte handel — har påverkat tillverkningsindustrin

Utomordentlig ledarartikel i LA Times som påpekar att industrijobb i USA inte har försvunnit på grund av frihandel utan därför att produktiviteten i industrin har ökat så enormt. Bättre utbildade anställda och högteknologisk industriteknik har ökat produktiviteten med hundratals procent på några decennier. Ungefär 85 procent av de jobb som försvunnit från tillverkningsindustrin förklaras av detta.

Konkurrens från utländska producenter med billigare arbetskraft står för bara några procent av de jobb som har försvunnit.

Att de jobb i tillverkningsindustrin har försvunnit är i huvudsak bra. De jobb som inte längre finns var de tyngsta och smutsigaste. Att färre personer tillverkar allt fler och bättre produkter gör att dessa produkter blir billigare. Om man mäter standardökningen i ett samhälle inte bara i ökat BNP per capita utan i vad man kan köpa för pengarna ser man att standardhöjningen för den genomsnittlige medborgaren är svindlande. När man säger att ”reallönerna har bara ökat några procent på ett par decennier” glömmer man att det idag går att köpa enormt mycket mer för lönen.

Den amerikanska industrin tillverkar inte heller samma produktkategorier som för 30 eller 50 år sedan. Kläder, gräsklippare, toalettstolar och annat tillverkas i dag i Asien. I USA gör man flygplan, utvecklar datasystem, mediciner, sjukvårdsutrustning.

De jobb som har försvunnit i industrin är i hög utsträckning ersatta av (fler) jobb i tjänstesektor, där även reklam, PR-, underhållning och liknande räknas in.

Det som är negativt är att en allt större del av arbetskraften i USA står helt utanför arbetsmarknaden, det vill säga de är inte ens arbetssökande. Det beror till viss del på att mycket enkla jobb är försvunna. Amerikanska hyreshus har inte längre en vaktmästare i receptionen och en kille som kör hissen, du får fylla på bensin själv, på 70-talet fick du bilen tankad och betalade genom bilfönstret utan att stiga ur bilen (och behöva släcka ciggen) och liknande.

Men den utvecklingen har ingenting med global handel att göra. Enkla jobb är ofta tjänstejobb som inte är utsatta för internationell konkurrens.

Det här är enkla fakta, tillgängliga för alla som har en dator och tillgång till internet. Men av någon anledning klarar inte Sanders, Trump och Clinton av att informera sig. Eller snarare, åtminstone Clinton har koll, men hon tror inte att hon kan förklara för sina väljare.

 

 


Taggar: LA Times
Kategorier: Frihandel