Tomten kommer till USA med nya handelsunderskott

Handelsunderskottet i USA blir rekordstort. Trump har lovat att det skulle minska. Om mindre än ett år går USA till val och presidenten känner säkert press att göra något. Räkna med problem för NAFTA.

Under Donald Trumps presidentvalskampanj talade hans strateger om att USA:s underskott i handelsbalansen skulle kunna vara åtgärdat inom ett par år.

Ny statistik visar att handelsunderskottet istället har blivit värre. Under 2017 tror USA:s handelsdepartement att underskottet kommer att slå 2016 då det var 505 biljoner dollar.

Underskottet ökade med rekordartade 8,6 procent i oktober då importen inför jul når sin topp. Resultatet blev ett underskott på 48,7 biljoner, det största sedan Trump tillträdde för ett år sedan.

Importen motsvarade 48,2 biljoner från Kina, 39,4 från EU och 28,7 biljoner dollar från Mexiko. Allt rekordsiffror.

Anledningen är inte att USA exporterar mindre, exempelvis var exporten till Kina den största sedan 2013. Istället är förklaringen att USA:s ekonomi går allt bättre. Allt fler amerikaner har jobb och de tjänar allt mer pengar och — inte förvånande — köper de då allt mer. Inhemska varor och tjänster, men också från utlandet.

Det bekymmersamma är förstås att Donald Trump och hans administration uppfattar det ökande handelsunderskottet som ett problem för USA:s ekonomi, och nu sannolikt även som ett prestigemässigt hot. Risken för ännu mer protektionism ökar. Inte minst för att USA går till val den 6 november 2018. Det är om mindre än ett år. Alla platserna i representanthuset, 33 platser i senaten och 39 guvernörsposter står på spel. Trump kan känna sig tvingad att agera så att Republikanerna uppfattas som handlingskraftiga. Att kasta grus i USA.s utrikeshandel och WTO-systemet är ett verktyg som Trump har direkt tillgång till. När förhandlingarna om NAFTA återupptas efter årsskiftet är risken överhängande för drastiska och skadliga åtgärder.


Taggar:
Kategorier: Frihandel, USA