TPP lever farligt under presidentvalåret

Frihandeln lever farligt i USA just nu. Kommer den TPP-vänliga koalitionen mellan republikaner och demokrater att hålla för påfrestningarna under primärvalen och presidentvalskampanjen? Omröstningen i kongressen blir någon gång i början eller mitten på 2016. 

I början på 2016 startar primärvalen inför USA:s presidentval i höst. Premiären är den första februari i  Iowa och finalen i slutet av juni. Det betyder att kandidaterna just nu positionerar sig för att vinna sina partimedlemmar, vilket är något annat än att vinna majoriteten av amerikanska väljare som inte är med i något parti.

Konsekvens är att TPP lever farligt, enligt William Mauldin i Wall Street Journal.

I praktiken har samtliga kandidater anpassat sig till det motstånd som finns bland partimedlemmarna. I Demokraterna tenderar de vara mer vänsterradikala än genomsnittsamerikanen, och hos Republikanerna mer konservativa.  Båda grupperna är misstänksamma mot frihandel, men på olika grunder. Demokraterna är oroliga för de amerikanska jobben, republikanerna för att USA:s industriella styrka kommer att minska genom hårdare konkurrens från Kina. Inte minst för att Kina misstänks för att dumpa sin export genom valutakursmanipulationer — en misstanke som är rimlig men aldrig kunnat beläggas.

I normalfallet är det inget större problem. De kandidater som vinner sina respektive partiers primärval börjar snabbt rätta in sina politiska budskap för att passa majoriteten av väljare snarare än sina partimedlemmar. Men när det gäller TPP är kruxet att omröstningen om avtalet i kongressen kommer att ske under valåret.

Bernies Saunders och Donald Trump (den mest protektionistiska presidentkandidaten sedan 1800-talet)  är båda mot TPP, vilket fått även Hillary Clinton, Ted Cruz och Marco Rubio att göra uttalanden emot TPP. Bara Ben Carson och Jeb Bush är fortfarande tydliga anhängare av avtalet.

Det gör att den koalition av republikaner och en handfull demokrater som 2015 röstade för Obamas Trade Promotion Authority kommer att svikta. Om inte presidentkandidaten backar upp ett avtal blir det ännu svårare för de senatorer och kongressledamöter som också skall väljas i höst att vara rakryggade. Samtidigt är det uppenbart att så snart omröstningen är avklarad kommer TPP försvinna från dagordningen. Ett redan klubbat handelsavtal kommer inte ha en chans som valfråga jämfört med de mer dramatiska frågor som garanterat kommer att prägla valrörelsen.