Tyska IG-Metall ansluter sig till anti-TTIP-mytomanin

Detlef Wetzel, ordförande för IG-Metall, det största Tyska fackförbundet, kritiserar TTIP.

Det är bara att konstatera att det kortsiktiga särintresset talar. Tyskland är EU:s största, effektivaste och mest avancerade ekonomi med hela EU som hemmamarknad. Konkurrens från USA, som till skillnad från andra EU-länder, på många områden är överlägset Tyskland, är naturligtvis inte välkommet. Framför allt inte mot bakgrund av att amerikanerna inte för en fullständigt destruktiv energipolitik, vilket tyskarna gör.

Om IG-Metalls gissningar kring de ekonomiska effekterna av TTIP är riktiga eller inte har kanske mindre betydelse.

Viktigare är att Wetzels övriga argument är rena fantasiprodukter. Ett handelsavtal med USA underminerar knappast fackliga rättigheter, konsumentskydd eller miljöpolitik i Europa. USA har generellt sett minst lika hårda regler som EU på alla områden. Undantaget är att fackföreningsrörelsen har en mindre privilegierad ställning i USA än i de flesta EU-länder. Men det har knappast orsakat att amerikanska industriarbetare har sämre villkor. I många fall har de (haft) enormt bra villkor. Det är därför Detroit håller på att bli en spökstad.

När man tar del av den protektionistiska skräckpropagandan kan man tro att USA är en kombination av Pakistan och Vilda västern. Men USA är snarare ett paradis för den som gillar skatter och regleringar.

Men visst, man kan få smaska i sig en och annan hormonbiff. Å andra sidan brukar Européer som varit i USA entusiastiskt prata om hur gott kött man får där.

Sammanfattningsvis är det rena påhitt att lagstiftning inom EU i väsentlig grad skulle liberaliseras på grund av TTIP. Likaså att fackliga rättigheter och löner skulle försämras. Detta gäller oavsett ISDS-mekanism eller inte.

 


Taggar: IG_Metall, Wetzel
Kategorier: Frihandel, EU, TTIP, USA