Ulvskog vevar vidare

Det är svårt för vanlig medborgare att föreställa sig hur politik ibland går till. Exempelvis att politiker återkommande kan använda påståenden de med största sannolikhet själva vet är helt felaktiga.

Den politiska processen kring TTIP-avtalet går vidare.

Under tisdagen har EU-parlamentets kommitté för Handel och arbetsmarknad haft en offentlig utfrågning med TTIP:s förhandlare och experter om hur man säkrar rättigheterna för arbetstagare och offentlig service.

Kommitténs ordförande Maria Ulvskog (s) framhåller inte oväntat oron för ISDS, antalet jobb, vilka jobb som skapas och ställningen för offentlig serviceproduktion. Hon kallar dessa för de ”fyra elefanterna” i rummet.

Metaforen är tvivelaktig. Men en ”elefant i rummet” avser man något som alla vet om men ingen talar om. När det gäller TTIP-avtalet är dessa fyra saker något alla talar om men ingen verkar veta något om. I vilket fall inte de som är kritiska till TTIP.

Kommissionens chefsförhandlare Garcia Bercero kunde som vanligt inte göra annat än att försöka försäkra parlamentarikerna om att om att arbetsmarknadslagstiftningen inte hotas och att ställningen för till exempel offentlig sjukvård och annan serviceproduktion inte påverkas. Åtminstone inte i den mening att EU-länderna tappar kontrollen över vad som skall vara privat eller offentligt. Däremot kommer av allt att döma amerikanska företag få samma ställning som EU-baserade när det gäller offentliga upphandlingar i EU och europeiska företag samma ställning som amerikanska i USA.

Det något märkliga är att Ulvskog av allt att döma vet detta. Hon behöver bara fråga till exempel sin partikamrat Mikael Damberg eller dennes statssekreterare Oskar Stenström.

Eller möjligen är det inte särskilt märkligt. Redan för 20 år sedan i debatten kring folkomröstningen om svenskt EU-medlemskap använde Ulvskog  ungefär samma argument — rimligen redan då helt och hållet medveten om att de var fria fantasier.

 

 


Kategorier: EU, TTIP, ISDS